Pod Rožátovem

Žádné komentáře u textu s názvem Pod Rožátovem
Jen jednou za rok se dostanu přes Podlázky k řece, na dohled hospody Rožátov. Je přes řeku. A tady kvete louka, pěkně neposečená, obstoupená křovím. Nedaleko je městská čistička. Křoviny tvoří neúplný lem, někde jsou řidší, nahrazeny spíše osikami, místy příznivě temné.
Přijel jsem na slavíky v tom letním horku. Než se pochytali, prohlédl jsem si louku. Kdepak, tady otakárci nebudou, chtějí kopečky! Čerstvě se tu ale vylíhl na šťovíku ohniváček černokřídlý a přestože je v krajině zatím k vidění, zvěčnil jsem ho.
Ze slavíků byl mezi kroužkovanými jeden mladý a to je důkaz, že i tady pod městem to vyšlo. Letošní rok byl pro ně dobrý.
Ale i pro druhy vzdáleně příbuzné, i tady se totiž chytaly mladé červenky a pak se chytil tenhle ptáček!
Vím, že tu jsou, loni jsem chytil pelichající samičku. Taky sbírají v temných keřích. To mládě se sotva osamostatnilo a musím přiznat, že jsem podobné v ruce ještě neměl. Někde si to v encyklopedii vyhledejte, už jsme o nich letos psali.
Řeka je krásná a lidi si jí užívají. Někteří bydlí přímo u ní a v zahradách svedených až k vodě, teď za letního času grilují, popíjejí pivo z té hospody (taky jsme to tam co studenti zasekli) a je jim skvěle. A tak si říkám – teď nikdo na Jizeru nenadává, že hrne občas před sebou baráky, teď je u ní všem báječně. Tak jak to je? Já bych tam taky rád bydlel, každou chvíli byl slyšet ledňáček, výš u jezu cákali ve vodě děti – taková milá pohodička. I rybáři to místy zkoušeli, voda vypadala i pro ně krásně. Nadějně.
Už po řece dolů táhli horští konipasi, letos někde narození. Řeka funguje skvěle. I pro netýkavky. Ale zvykl jsem si i na ně.
Oproti loňsku, kdy jsem byl v místě prvně, byli slavíci někteří jinde. Ale vyšli všichni a bylo co fotit. Nehnízdí jich tu asi příliš, ale dva páry jistě. Dobře, že se to tady nemění.
Na 27.7. připadá další zajímavý moment výzkumu. V roce 1983 se podařilo kontrolovat mladého slavíka na potulce právě v tomto dni. Hned zkraje výzkumu a takový to byl výsledek! Už jsem jej nikdy nenapodobil.
Je v archivu stěžejní pro předodletovou potulku mladých, dneska by se řeklo, že je to „pecka“. Můžeme se za ním někdy ohlédnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php