Určovací patálie

Žádné komentáře u textu s názvem Určovací patálie
Dnešní krátký odchyt mne uklidnil. Slavík k okroužkování, v místě narozený, je klíčový a posouvá výzkum dál.
Přihodilo se mi občas u jarních ptáků, že u některého nešel určit věk. Pak se podařilo zajistit kolegům na severočeských výsypkách důkaz pro slavíka modráčka, že rozhraní pelichání nemusí u tohoročního jedince vůbec vzniknout, že velké (loketní) krovky prostě narostou všechny nové už v částečném pelichání a předěl se nemá kde vytvořit. Takový to byl do té doby opěrný bod! Jen mě ten jejich výsledek postrčil k přemýšlení, protože však u této letní kategorie slavíků obecných nemám ještě „nachytáno“, podezření jsem raději „spolkl“.
Znovu jsem civěl do jarního peří zmaten, zklamán sám sebou, že neumím zas o věku rozhodnout. Co jsem za specialistu, když se znaky neumím pracovat?! Že by někteří mladí slavíci podváděli jako ti modráčci? To by o tom snad už někdo napsal, vyšlo toho tiskem dost.
Kdepak! Podvádějí i oni a tento výzkum si může připsat další bod!
Takhle ten mladý slavík v křídle vypadal. Tedy, spíše ona.
Na jaře, až z ručních krovek zmizí okrové skvrnky a peří rýdováku přijde o ostré špice s dnes nepatrnými skvrnkami při ostnu, bude tohle na určení oříšek. Zas bych si byl nadával, kdyby… …kdyby nepřišel dnešní den.
Mám už také k dispozici jedinečný materiál k tukovým zásobám mladých slavíků, téma brzy představím. Je aktuální pro ty, kdož chytají teď po nocích stěhovavé rákosníky. I zde se mi povedl před pár dny odchyt a musím říct, že jsem byl zaskočen. Jde o další stopu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php