Nazelenalí slavíci

Žádné komentáře u textu s názvem Nazelenalí slavíci
Pověsím sem pár vět o končící nejdůležitější fázi „slavičího roku“ u nás (má 4 měsíce) a sice – o slavících nazelenalých, ale šťastných. Naplnili poslání – vyhnízdili.
Řadu let si všímám, jak mají sezónně zelená čela. I kolem zobáku jsou zelení. A protože to právě sleduji dlouhodobě, mohu si dovolit prohlásit, že jde o stav každoroční. Tedy o potravní zdroj, s kterým páry počítají, který odrůstajícím juvenilům dává sílu do křídel i běháků, žene z toulců peří, chystá je do života. Housenky!
Osobně si myslím, že jde o nějakého motýlka dubů či vrb (bude určen specialisty), každoročně se vyvíjejícího právě v době načasování (nejen) slavičího finále hnízdění. A dočkavší se slavíci jsou od toho sběru zelení (fotku najdu někde v archivu a dodám).
Je pro mne fascinující žít těch pár měsíců s králem pěvců. A abych se přiznal, úplně se to ve mně přesypalo. Nechodím už tahat sítě a kroužkovat nádherné škály opeřenců s občasnými překvapeními, žít tu půvabnou rozmanitost a vyučování se v ornitologii, usměrnil jsem se. Už mám i problém dojet známým „na vlaštovky“ a na (našem) sloupě „vylézt na čápy“, čas bych dal slavíkům. O to raději si přečtu jinde od jiných, co se jim podařilo, v čem jsou úspěšní. Co objevili, kde šlápli vedle – ale ví znovu už, jak na to.
Dokonale do sebe vkládám čtyři slavičí měsíce, zkušenosti přicházejí nějak rychleji, už u mne od nového století nepřevládá cesta „Pokus – omyl“. O minutu déle totiž držím každého v ruce a procházím znaky opakovaně. Měření rovněž kontrolou opakuji. Hlídám poctivě „vynulovanou“ váhu, letky v křídlech prohlížím i ze spodu a krovky rozfukuji, abych viděl i to, co tehdy netušil. Materiál, který mám od nového století, za něj ručím, a i když mi může být líto „měření“ z dřívějška, které jsem nekompromisně přeškrtl, muselo to být. Zpřísněl jsem k sobě. Došlo to do podoby, že když jsem zjistil u Jizery, že jsem nechal doma foťák, odchyt jsem ani nezačal a makal domů. Dřív by mi stačilo mít s sebou kroužky. Jsem spokojen.
Vychází už zas venku slunce, musím končit a odjet podle plánu – dnes Kolomuty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php