Přetrvávající omyly

2 komentáře u textu s názvem Přetrvávající omyly
Pelichání začalo.
Pro druh se uvádí, že pelichá od července do půlky září, ale není to pravda.
Tento dnešní slavík má již dvě vnitřní ruční letky vypadlé a v toulcích se odspodu chystající nové. S výměnou začal po půli měsíce.
Pravda, jsou tihle časní ptáky nehnízdícími, ale i mnozí hnízdící stihnou zahájit proces před koncem června. Odlétají už před půlkou prázdnin a tam je další omyl literatury.
Baví mne to pohnízdní chytání, dřív se nevědělo, jak na to a tudíž najdeme v databázi KS naprostou většinu květnových ptáků a převážně samců.
Teď už bude každý odchyt zajímavý. Slavíci naposledy změní chování.
Pelichající adulty je obtížné hledat na hnízdištích, většinou se tam ukrývá pouze jeden z rodičů. Ukazuje se, že si staří z hnízda rozběhlou mládež rozdělí mezi sebou a jak se mladí se svým opatrovníkem posouvají hnízdištěm, vyvedou ho pryč. Někdy mohou ptáci i přesídlit. Proto na prázdninových hnízdištích slavíky jen těžko přistihneme.
Chytal jsem dnes taky na hnízdišti u silnice Boleslav – Jičín. Tahle místa by vůbec neměla být, jsou pastí, a nejen pro slavíky. Jak jsou křoviny z obou stran, fůra ptáků zahyne pod auty. A hned jsem tam jednoho slavíka našel, byl tam jistě od května.
Kus dál ležela mladá vlaštovka, před nedávnem narozenou modřinku auto vystřelilo z putujícího hejnka přímo přede mnou. Nekoulela se dlouho, hned to druhé ji vedle čáry přilepilo.
Je to tak, že ve vsi vedle jsou semafory na dopravním omezení a jak padne zelená, k městu vyráží závodní pole. Okroužkoval jsem tam slavíků sedm, netroufám si hádat, kolik zejména mláďat odletí k jihu. Co s tím? Jedině to vykácet ale to v týhle krajině už zůstanou jen stožáry převaděčů signálu.
Nejsou to samozřejmě jenom ptáci, ale jen o ptácích se mluví, nikdo jiný se tím nezabývá. Je to škoda, když už se povede slavíkům vyhnízdit, pomlátí je auta.

2 odpovědi na “Přetrvávající omyly”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php