Sobotní „Vítání“

Žádné komentáře u textu s názvem Sobotní „Vítání“
Sraz je od 6-6.30 hodin
pod čapím hnízdem v lukách u Koprníku, u budovy sila (ZENA a.s.).
Půjdeme kolem Nového rybníku k Brodku, zahneme na panelku k mokřadům na jihu Kněžmostu a pak se vrátíme na začátek. Určitě před polednem. V místě se dá parkovat, cesta je pohodlná pro kolo i kočárek. Možná budou potřeba deštníčky, uvidíme. Pak tedy na travnatou cestu lehké gumovky.
Kdo má dalekohled, fotoaparát, chytrou knížku, peří na určení, nahrávky zpěvu, kdo se chce na cokoli zeptat, bude příležitost. Trasa je krátká, zhruba dva kilometry.
Dále ukážeme osázenou skládku měnící se v listnatý lesík, shlédneme kněžmostská panoramata. Řekneme si o migračním ptačím koridoru v oblasti, o významu odlehlých plácků. Uvidíme kvést kytky a možná uslyšíme slavíka modráčka. Nebude-li pršet – nezmoknem a předvedeme kroužkování.
Sešlo se nám letos dosti propagačních materiálů, protože loňská zásilka přišla díky špatné směrovce pozdě. Letos se špatnou směrovkou došla včas. Pro děti tam jsou hezké věci, motivační. A máme sběr peří pro ty, kteří si to mohou dovolit. Představím dva luxusní příběhy od slavíků.
Pořádáme 14. ročník, jste zváni. Pozor na objížďku ve směru z Bakova. Zájemci, co dnes telefonovali z Liberecka, nechť odbočí u Mnichova Hradiště. Kdo by snad nestihl začátek, najde nás po cestě kolem rybníku, nemá kam sejít.
Přijďte jen vy, koho to zajímá, abyste nebyli zklamáni.
Nabízím velmi obyčejnou krajinu, však ve svatebním! Uvidíte, co umí.
Novinkou na rybnících jsou divoké husy. Potulují se tu jeřábi, na sloupu uvidíme čápy. Zaletuje sem mořský orel, třeba budeme mít štěstí. Hnízdí tu ještě skřivani, se slavíky to bude tentokrát horší. To se pozná.
Když tu býval lom v lokalitě Na písku, zarostl. Pak z něj zpíval ovdovělý slavík, z toho podzemního kráteru do noci. Od maličkého jezírka, s hvězdami a vrbičkou. Lidé chtěli jinak a lom zavezli bordelem. Nebylo už žab, nebylo vrbiček, utichnul zpěv. Pak ten hnus bylo třeba zrekultivovat a skládku konečně zastavit. Povedlo se téměř a teď tam rostou za plotem stromy. Na rovině. A zpívá strnad. Snad ho zažijeme. Je velikým vlastencem, z průmyslové krajiny se však pomalu poroučí.
I strnady rákosní asi uslyšíme. Kukačku, žluvu, rákosníky, budníčky, vlaštovky, chřástaly – bude toho dost.
Tak přijďte, kdo se chcete potěšit májovou náramností. Budu opět průvodcem, Tom bude chytat, jako vždy.
Znám tady každý kámen – jo, když jsem u toho, našel jsem posledně nafialovělý krystal ametystu, dám ho některému mladému zájemci na památku a ostatním pro odiv. Abych doložil hodnotu Kněžmostska, které mám rád.
Psy nechte doma, ikdyž jsem zažil vždy vychované doprovodníky svých pánů, někteří účastníci to nevidí rádi a kazí si tím zážitek. Nic se na akci neplatí, i my chodíme bez honoráře, tak jako většina po republice pořádajících.
Vezměte si dobrou náladu a kus svačiny. Sledujte spolu s námi počasí.
DODATEK
Děkuji za upozornění. GPS N50 28.503; E15 01.517
Parkujeme v místě u cesty (na trávě).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php