Odpoledne v bahně

Žádné komentáře u textu s názvem Odpoledne v bahně
Těšil jsem se. Konečně jsem praštil s prací a jel nejdřív vyfotit čápa na kněžmostské nové hnízdo; za dvě hodiny znovu, to už měl „přítelkyni“ – jak poznamenal jeden z řidičů a pak jsem vypad´ do močálu. Šťasten. Tam to tedy žilo.
Laguna je obrovská novým rozlivem a tak jsem si říkal, jestli tady se neusadí modráček, tak už nikde! Dlouho mi to nevydrželo hrát, ale nebylo třeba. Tak nádherný zpěv jsem ještě neslyšel. Ten v odpověď. Bez klasického úvodu – ale ty směsi, co kde naposlouchal. A ten přednes! Nechytal jsem ho, nebyl už čas. Je usazený, nic se neděje.
Sklopkou jsem v mokřadu za pobřežím – tradiční tahové místo (bývalo i hnízdištěm) – chytil jiného samečka. Staršího, ale potřeboval by ta pírka ještě trochu vyleštit. On to stihne za krátký čas. Pak se rozsvítí celý, i s bílou hvězdou.
Dal jsem schválně tuhle fotku, abyste viděli – vy, kteří ornitologii ještě nepraktikujete, co ten modráček nabízí. Když sevře ocásek, schovají se ohnivé barvy za břidlicovou šeď kostřece (shora). Podívejte se též, jak má pod krkem krásně modrá pírka v souborech, jako by měl uvázaného motýlka! Jsou krásní a my to máme, jako ten Jakub na rybách. Všechno hned zase pouštíme.
Tuku moc neměl, tak ho podezřívám, že daleko nepoletí.
Dvě stovky doupňáků na stromech – to byl zážitek. Tohle je vždycky velká síla! Létaly husy, už hnízdí. Je málo strnadů rákosních, co se děje, nevím. Viděl jsem v páru mlynaříky, ti už také nikde nejsou. Zato špačci a konipasi – ti nocují i letos. A taky přilétla vlaštovka. Na noc, odněkud. První.
Kvetou blatouchy a začínají slivoně. Ještě zítra si tam vyjdu a pak přehodím výhybku do slavičích roští – bohužel. Nebo bohudík? Jak se to vezme.
Ta zem, jak do ní zapršelo – to je radost. Je houpavá a snad ji uchráníme. Jako mokřadní stanoviště kytek a zvířat.
Nad Brodkem v obecním lese zpívá brávník. Pěkný moment. Jsou tam s ním i zpěvní drozdi, kvíčaly i kosové. Ti lesní.
Žluna zelená tam volá roztouženě, střízlík to zvučí odzdola. Pěvuška, červenka, budníček menší – tak to je čas, kdy táhnou modráčkové. Bahnem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php