První střízlíci

Žádné komentáře u textu s názvem První střízlíci
Průtah střízlíků zvolna začíná.
Už jsem jednoho v zahradě slyšel v pátek, dnes, když jsem chtěl chytit na kvetoucím břečťanu, plném blanokřídlého hmyzu všech velikostí, tradičně pelichajícího budníčka menšího, chytil se střízlík. Vyletěl z loubí.
Mám přátele, kteří se tomuto druhu věnují formou specializace. Podobně jako já u slavíků, občas odhalí netušené. Sleduji je v jejich ohlížení se za výsledky při setkáních a vím dobře, co prožívají. Dotáhli téma daleko. A tak jsem si na ně při síti se střízlíkem dneska vzpomněl. Brzy jim začne předzimní pražské chytání a i to zimní. A tihle jsou v naší krajině předvojem.
Střízlík má se slavíkem společnou sílu v nohách. Oba na ně sází. A mají i stejný problém. Kočky. Jejich způsob shánění potravy je zranitelný právě ve vyčíhání kočkou. Nevím, třeba budu opraven, ale myslím si, že k moři by podzimem měli táhnout zejména ptáci jednoletí, tenhle se ovšem letos nenarodil. Na jejich pouti republikou je krásné třeba to, jak si samečci rádi po cestě zazpívají. A i jinak hlasově jsou aktivní. Pokřikem reagují většinou jako první na všeliké nebezpečí a strhnou často i ptactvo ostatní.
A už také táhnou přes hory! Na Červenohorském sedle v Jeseníkách se začínají chytat. Moravský punkt je výborným periskopem, natočeným k severu. Dobře od něj odhadovat aktuální stav dole v republice. A platí to i u střízlíků. Viděl jsem je při nočních odchytech na Rýchorách. Mezi solitérními smrčky v protivětru těsně při zemi táhli Českem dolů. Ve dne jsem je zažil při sítích u Vosecké boudy, z nočních tahů je znám teď nově právě i z ČHS. Legrační úvaha – teď tam nedávno pod lampou vyfotili „čerstvého“ lišaje smrtihlava, táhnoucího sedlem. Takový smrtihlav vedle střízlíka – legrační představa v kuželu světla!
Kdysi, aniž bych to věděl, postaral jsem se spíše nahodilým odchytem o nový poznatek u střízlíků. Prvně byl kroužkováním doložen zimní pobyt ptáka místní populace. Byl to vlastně takový můj první úspěch v kroužkování a když se na fóru četl mezi novinkami, byl jsem překvapen. Dnes rád nechám objevování nového na znalcích, ale chytí-li se občas, radost neskrývám. I proto jsem ho tady v nedělním servisu dneska nabídnul.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php