Večer zase v háji

Žádné komentáře u textu s názvem Večer zase v háji
Je už druhého máje, všechno to letí kolem nás a nestačíme ty chvíle pořádně žít.
Dnes byl v háji (slavičím) úklid. Všechny plasty, sklo a kovy, všechny hadry a igelity jsem vytahal z křovitého lemu na cestu a město to zítra uklidí. Je to jejich pozemek, ale k háji jej přidají. A je to nesmírně důležité – považte – zpíval tam slavík! Tak jsem mezi úklidem prvně vůbec natáhl v proluce síť a „zahrál“. Chvíli to trvalo, než se chytil. Skvělé je, že má kroužek. Patří k skupince pozůstalých. Udrží-li se tu, sežene-li partnerku, bude nádherným momentem do začátků. Slavičí háj má svého čekajícího zájemce!
Sešli jsme se tam spolumajitelé nakonec všichni tři. Sázeli jsme chmel otáčivý v krajní partii a kontrolovali výsadby. Pěkně raší. Aby ne, vždyť jde málem o samou pakáž! Ale v tom bude ono unikum.
Nebudeme mít sice kopřivy podle velikosti, ale už jich tam opečovávaný záhonek též je. Než jsem se vzpamatoval posledně s focením, slívy odkvetly a je po legraci. Tak příště.
Teď kvetou prvosenky, je jich tam hodně, jsou vysoké a zlatě nádherné. Namlouváme znalce kytek, aby to tam všechno přečetl. Místa jsou dlouhodobě bez chemie, musí tam být věci!
Už tam zažívám milé srdečnosti. Mračna nad Humprechtem byla fakt černá, když nad park přilétlo snad dvěstě vlaštovek. Pokřikovaly a lovily hmyz nad třtinami, byla to síla. Z vrby v louce volala kukačka a vlaštovky s mírným setměním odlétly na nedaleký Zvolínek, k noclehu do rákosí. Od Malého Piváku volají tři druhy žab, z pneumatiky v křoví prchal slepýš. Ještě musíme počkat na rákosníky zpěvné a cvrčilky zelené, budou v té „savaně“ vedle koroptví jistě taky. A na podzim se chystáme vykopat větší napajedlo. Hladina spodní vody prý je tu vysoko a stačí vyhloubit základ.
Mám pocit, že sem přiletí i žluvy. Pak to všechno sečteme.
Ta hladina rybníka i jemná rákosina v pobřeží sousedního Piváku, je zdrojem pugetu životů. Co tam se všechno děje! Noc slavíků tu jistě vypravíme, ale asi až příštího jara, s pořádnou přípravou a základními dokumenty už v ruce. Abychom měli co představovat. Děti ve škole vyrobí budky, stromy jsme dnes vytipovali. Vznikne zákoutí, plné života, plné vzpomínek. Už jsem to tady psal, bude se mi tam líbit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php