Dodatek k VPZ

Žádné komentáře u textu s názvem Dodatek k VPZ
… Takhle to tam vypadá (v létě).
Po delší době navštívíme prostředí rybníka, rákosin a přítokového kanálu. Uvidíme Osecká luka, i smíšený les. Druhová pestrost tam je opravdu vysoká, 4. května už tam bude většina ptačích obyvatel. Uslyšíme cvrčilky a rákosníky, chřástaly, možná bukače nebo sýkořice, žluvy, přes šíji potáhnou bahňáci, možná že po letech zase uvidíme moudivláčky, nad hladinou by v tu dobu mohli být rybáci, na vodě kachny. Zastavují se tam černí čápi, v lukách budou čejky. Přes luka táhnou cvrčaly, měli by tam být slavíci. V podmáčené vrbině tam byl chycen i slavík tmavý a datum vycházky je naprosto optimální. V lese budou káně, určitě uslyšíme drozdy. Doupné vrby kolem náhonu hostí šoupálky. Myslím si, že místo nás potěší a počasí nepodrazí. Pokvetou devětsily a vrby.
Cesta je pevná, možná že půjde jet po ní až na konec a parkovat v louce, to se uvidí. V tu dobu v rákosí přenocuje hodně vlaštovek a břehulí, možná uvidíme orla mořského či pochopy rákosní. Přítomnost dutin motivuje šplhavce. Kdo by chtěl přijet vlakem, musí do Dolního Bousova a odtud zhruba dva kilometry přes čtvrť Kolonie za rybník. Je tam fůra budníčků, na cestě budou možná konipasi, pod mostem třeba chytneme ledňáčka, potáhnou ještě červenky a pěvušky a taky pěnice. Uvidíme, jak po zimě dopadne rákosí, hodně na jeho vitalitě záleží.
Tentokrát půjde o opravdu nenáročnou vycházku po komfortní cestě. Obšírně představím tamní hnízdiště slavíků, bývá jich tak čím dál víc a začátkem května zpívají průtažní dvouletí z každého bochníku vrby v lukách. Je to jediné místo, kde lze v regionu takto markantně přečíst jarní tak slavíků.
Vím, že pár lidí už nechodí pro vystoupanou návštěvnost. Osm desítek je fakt dost. Nějak to ale zvládneme a uvidíte, že to bude zase zážitek. Vítáme i nové zájemce, dost lidí se ptá během roku, chtěli by akcí víc. To možné není. Už takhle je to pro nás závazek jako hrom.
Nebudeme oslovovat média ani sponzory, svačinu si vezměte s sebou, rozhodně tam jsou klidná místa k posvačení, třeba na mostě. Tam se dá i usednout. Kdo ještě neviděl zámek Humprecht, uvidí jej. Končit se bude zase před polednem. Chodí lidé i s kočárky, ani tady to nebude problém, cesta je dobrá. Nejlépe však prosím bez psů, k ničemu je nepotřebujeme.
Posedět se dá pak i v louce pod dvěmi borovicemi, kdosi tam postavil lavičku. Pohovořím o mlýnském náhonu, který tudy vedl vodu na práci. Býval plný ryb, to já však už nepamatuji. Ale vodu v něm, to ještě ano. Připravte se bohužel i na nepořádek, v rozhraní krajů to nikdy moc nikdo neřeší.
Budeme koukat po hladině, vezměte si dalekohledy. Dlouho jsme v rákosí nebyli, hodně dávno. Bude to tedy přínosná změna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php