K sešlosti v Kostelci

Žádné komentáře u textu s názvem K sešlosti v Kostelci
Referát, chystaný na sobotní odpoledne do Kostelce nad Černými lesy, se ohlédne za hnízdním výskytem slavíka tmavého u nás. Přesný název je: „Poznámky k hnízdnímu rozšíření slavíka tmavého v České republice„.
Připomene hnízdění evidovaná v republice a doporučí revizi těchto záznamů. Představí slavíky tmavé Mladoboleslavska, kteří byli zastiženi (pro hnízdění) v důležitých datech. Pro zajímavosti odskočí na vteřinu do Polska i Orlických hor, zastaví se na Turnovsku, v rozlivném území řeky Jizery. Upozorní na rozlišovací znaky mezí jím a slavíkem obecným, nabídne unikátní fotografie. Protože výměr pro prezentujícího je 15 minut, nezbude čas k zamyšlení nad vývojem populace druhu, ve vztahu k diskutovanému oteplování klimatu.
Je trochu problémem Aktivu kroužkovatelů malý prostor pro prezentaci tématu, kdy většinou nezbývá čas na rozvinutí případné diskuse – tedy toho, co by účastníky konference hlouběji zorientovalo v dané problematice. Dovedu si představit třeba právě toto téma rozšířené o problematiku příbuzenského křížení, o chování smíšených párů a návazné chyby při rozpoznávání hnízdění, o návod k vytipování příhodných biotopů a třeba o způsob akustického monitoringu. Případné dozvuky tedy vyřešíme tady na blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php