Předodletový neklid

Žádné komentáře u textu s názvem Předodletový neklid
Měl bych sice ještě jeden obrázek slavičího křídla, které jsem vyfotil v Přepeřích (MB), je zajímavé z pohledu loketních letek, ale riskoval bych, že by sem už přestali chodit lidé, zajímající se o téma spíše obecněji.
Dám tedy jedno aktuální zamyšlení. Podle dřívějších výsledků z Anglie při využití geolokátorů, by zítra (25.7.) měl nastat pro (zřejmě) mnohé tamní slavíky den „D“. A mě se zmocňuje podobný tahový neklid. Oni totiž ti „jejich“ přilétají do země tak nějak podobně, snad o týden dřív.
Dlouho jsem byl včera znovu potopen do obou tahových tras zmíněných slavíků, přestože ta druhá je ještě méně úplná, než první. Ale věcí tam je k studování a postupnému objevování i tak obrovské množství.
Oba ptáci vyletěli pětadvacátého – to znamená, že nejde o „nějakého nehnízdícího ptáka“, jak jsem si po prvním výsledku myslel. Prostě to dokáží. Musí pelichat kolem 10. června a před tím dohnízdit. Prolezl jsem databázi pelichajících dospělých slavíků a našel jsem i tam podobné případy. Jsou ale jen dva (nepočítaje samozřejmě onu hybridní samici, což byl případ sám pro sebe). O našich tedy lze konstatovat, že zvětšiny to k tomu „anglickému“ datu nestihnou. Ke konci měsíce už ano. A pak musí přijít (podle archivu pelichání) hlavní vlna odletu. Jde o to, že slavíci, kteří se včas zasnoubili, bez problémů vyhnízdili a v návaznosti přepeřili, jsou připraveni. A je již nad slunce jasné, že odlétají bezprostředně – a jak rád dodávám – „s plnou nádrží“. Tu (jak se ukazuje) „dotankují“ až docela daleko (nebude to asi v Evropě střední) a zdrží se tam jistě v řádu týdnů. Snad s menším pohybem (spíše) ve směru tahu. On takový jih Portugalska či k západu příhodně (stranou Sahary) snížené úpatí Atlasu v Maroku, je pro nabírání sil vskutku příhodné.
A musíme samozřejmě vážit i směr jižní, přes Apeninský poloostrov. Tudy ale ptáci poletí spíše zjara, kdy mnohde jistě padají traťové rekordy.
Budu muset vyrazit chytat. Problematika se letoškem zase o kousek stává čitelnější a teď už se budou chytat tu a tam adulti, završující své domácí soustředění. A místa začnou řídnout.
Chystám o nich pojednat v novinách na své stránce. Vyjdou v Boleslavi v půli srpna. Celá strana bude takovým volným rozloučením s nimi, i rozkrytím důvodů neléčené závislosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php