Vyčteno z kroužků

Žádné komentáře u textu s názvem Vyčteno z kroužků
Tak jsem přijel domů skoro za tmy. Z dnešní vizity vzešly dvě zajímavé kontroly. Pár slovy je představím.
Nejdřív jsem se těšil do Husí Lhoty, včera večer jsem u Polygonu cestou z Benátek ještě chytil slavíka „na hlas“ a měl čerstvý kroužek. Šlo o letošního rekordmana v příletu (19.4.) a chytil jsem jej prvně „U dubu“ (přes louku). Byl jsem tedy zvědav co se stalo, že musel padat z prvotřídního plácku. No jasně! Vrátil se původní mistr a vypráskal ho.
Dříve kroužkovaný (původní) slavík není nijak starý, jsou mu čtyři roky, ale asi se domů těšil. Tenhle nový je sice taky starší, ale nepomohla mu ani váhová třída. A to ještě od té doby pořádně přibral! Je to nevídané, jako by se domů přiletěl jenom vykrmit. Ukazuje se, že přilétnout časně ještě neznamená mít úspěch v kapse!
V Kolomutech je asi pět samců, chytil jsem tři a jednu samičku. Jeden má kroužek z roku „07“ a zajímavé na tom je hlavně to, že se jej opakovaně povedlo chytit sklopkou (2011, 2012). Předtím dvakrát sítí (2007, 2008). Vloni jako pelichajícího.
Kroužek „N“ polské výroby (moc je nepoužívám, jen kdysi) toho má už docela dost po pěti letech. Je jak šupinka. Švédské odolávají lépe. Je tam ještě slavík, na kterého jsem prostě neměl, takže jsem ho neodečetl. Ikdyž už budou koncerty končit, zpívá pěkně výrazně, strofy jsou ale docela krátké. V Kolomutech nikdy nebyli žádní virtuosové.
Myslel jsem si tam kolem té temné laguny na slavíka uherského, něco tam klokotalo hodně zmateně, když jsem ho chytil sklopkou, byl to obyčejný ryšavec. Dvouletý. Už na ně moc času nezbývá. Je vysoké datum!
V březenském parku jsem potom ještě chytil dva samečky a na určení jsou hodně těžcí. Takovým říkám „hadráci“, jde o neúspěšné, většinou mladé pány, docela často s poškozeným peřím (jednomu chyběly LK levého křídla). Obtížně se chytají, zpívají po výškách a jejich prostor nezná hranic. Skvrny žádné, rozhraní žádné, jeden s RP poměrně ostrými, druhý kulatými – tam mi ale připadá, že se s nimi něco v zimovišti dělo.
Vůbec, některým znakům docela ještě nerozumím. Existuje procento slavíků, kteří mi dávají zabrat. Nevím, nevím. Někteří mladí po odletu, kdo ví, jak to je. Podezření mám od doby, co mi na někkteré nepasuje zažitý náhled.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php