Na prahu máje

Žádné komentáře u textu s názvem Na prahu máje
Během noci napíšu příspěvek, bude v duchu doby. Svátek jabloní – tak to je to pravé. To jsou ty nejkrásnější parfémy. Letos to tedy vyšlo.
Přijďte, jedu vyfotit hnízdiště na Buda, to jste ještě neviděli, co ten kout se sebou udělal! V podrostu vládnou střemchy a do těch právě vletěl život. Nikdy tam nebylo slavíků – co letos! Z sedmi až osmi mistrů jsem jich chytil včera pět. Tam bych se klidně na pár dnů odstěhoval, většina z nich už „hoří“ a to je tedy nářez! Všichni chycení jsou starší, jeden s kroužkem z roku „10“.
Jeden přiletěl bez ocasních per, to musel být tedy záběr. Nevím, co by musel v té konkurenci vyvést, aby uspěl. Je mi ho trochu líto, měl by rychle někam vypadnout, kde bude sám a tam se o nějakou méně náročnou milou pokusit. Tady tomu nevěřím!
Jde o tah, nebo co to vlastně je?
Včera i dnes jsem si nemohl nevšimnout početnosti slavíků na sledovaných místech. V jednom je jich osm (kde hnízdívají tak dva páry -Buda); u Horky (kde bývá pár jeden) zpívá samců pět. Co je pozoruhodné – chovají se „místně“.
Jak ale vypadá průtažný slavík?
V tukových zásobách nic nevidím, stejně už by nikam daleko neletěli. Severní hranice rozšíření je „nedaleko“. Kdybych měl čas, všechny je pochytám a pak provedu kontroly. Tolik ho nemám, chytnu vždycky tak polovinu přítomných.
Údajem, zapadajícím do představ, je skutečnost, že jsou zatím všichni víceletí. To je dobré. Dvouletých, těch bude plno (i na neobvyklých místech) v první dekádě máje. Vypadá takhle tedy ten jarní průtah?
Dobře ví, proč zpívají
První pár jsem zjistil na Zájezdech. Samička je dvouletá. Stihla to ještě v dubnu.
Samci se v místech honí třeba i po třech. Létají nízko, ale i vysoko mezi stromy. Je to milé, vidět takovéto divadlo. Někteří pějí fakt nádherně.
Ti, kteří nejdou chytit na provokaci hlasem – buď jsou kroužkovaní z dřívějška, nebo na tahu moc nereagují.
Chybí čas na výzkum a lepší to nebude. Tohle jsou ale opravdové slavičí noci. Tak to má být.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php