Je vidět na hvězdy…

Žádné komentáře u textu s názvem Je vidět na hvězdy…
Mám to tak posledních pár let, srpnové noci sleduji mnohem bedlivěji. Odlétají v nich místní slavíci. Je-li vidět na hvězdy, jsou slyšet mladí drozdi. Stěhují se přes hory k vinicím. A taky pro smrt. Střílení drozdů je naprostou zvráceností. Vrací nás to o století nazpátek. Vím, že do těchto nocí startují i slavíci, místa v kopřivách utichají. Během srpna zmizí i ti poslední. Výzkum se z terénu přesune pod střechu. Materiálu mám poměrně dost. Začnu psát o pelichání dospělých slavíků – definitivní pojednání. Vybral jsem fotky fází rozpelichaných křídel, je jich za ta léta 98. Některá první nebyla tehdy zdokumentována. Fáze vyčistím a seřadím zhruba dvacet momentek, postihujících průběh kompletní pohnízdní výměny u slavíka obecného. Je mi jasné, že půjde o unikátní kolekci. A k té doložím komentář.
Doplním i karty pelichání o pelichací skóre a přidám do grafu, který byl otištěn kdysi ve sborníku. Bude zajímavé sledovat, jak nově přiložené dvě třetiny materiálu pozmění původní graf. Poté už by ale měl mít konečně nějakou výpovědní hodnotu, bohatý sběr ze stovek hodin a chytačského umění je toho zárukou. Pojednám i o okolnostech výzkumu pelichání a doplním výpočet růstu.
Chtěl jsem ještě napsat, že mne i po těch mnoha letech téma fascinuje. Jde o potřebné zjištění, protože zkoumaný druh už měnit nebudu. Nestihl bych jiný už načíst, tvrdím totiž, že zorientování v zadání se musí v terénu oddřít. Bez toho to nejde. Jsem možná z pomalejších, ale v roce devadesát jsem nevěděl takřka nic! A nad přehmaty se dnes usmívám.
A ještě jednu věc to u mne posílilo: uznávám ty, kdož činí podobně. Mohl bych je tady začít jmenovat, nemám ale jejich svolení. Třeba by nechtěli, aby se jejich jména flákala éterem, tak jen zmíním: pražský výzkum kukaček, říčanský křepelek, skupinu pro výzkum ťuhýků, krkonošské modráčky a třeba odborníka, sledujícího v polích skřivany. Fandím i těm ostatním, té zarputilosti; musí prožívat to, co já. U nastupujících kroužkovatelů bych se velmi přimlouval za směřování k specializaci, jakékoliv. A můžou ji samozřejmě vyměnit za jinou, jak se budou postupně rozchytávat.
Líbí se mi i kolegové s triedry a zápisníkem. Někdo tomu nerozumí, já jim ano. Líbí se mi i ti, kteří fotí. Je to úžasné. A že vše můžeme dnes takhle mezi sebou čenžovat je taky fajn.
V neděli odjíždím k Žehuňskému rybníku za diskusí. Je mi takřka jedno, co místní šamani vyloví ze sítí, chci vidět lidi, motýly, kytky, podívat se za tratí znovu po slavících. Jestli se nějaký ještě pozdržel, chtěl bych ověřit jedno podezření. Přijeďte, kdo to nemáte daleko a nechcete si schovávat tajnosti po šuplících! Přijďte je vyhandlovat za jiné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php