Tah začíná

Žádné komentáře u textu s názvem Tah začíná
„Tohle přihlížení ptačí migraci mě fascinuje“ – napsal Robert Doležal na svém pěkném blogu poté, co se nechal unést dálkovými přesuny rorýsů nad moravskou zemí. Rád ty postřehy čtu a mám to nějak podobně.
Blog je dobrá věc, někteří přátelé jej chystají již docela dlouho a je škoda, že s tím doposud nevyrukovali. Jak je znám, budou to hodně dobrá témata.
Chodí zajímavé ohlasy, díky kterým jsem se stihnul „podívat“ třeba do „slavičí zahrady“ na Slovensko. Chodí i jiné a myslím, že to může pomoct třeba i monitoringu slavíků, anebo „jen“ tomu, že o tématu prostě „pokecáme“. Ano přiznávám, že mě to téma táhne s sebou docela výrazně a otevřelo mi nejedny dveře, před pár dny třeba u pana primátora, ale fakt to dělám především pro slavíky. Ať si každý myslí, co chce. Pomáhám jim málem třicet let, mám s tím i dost nepřátel a problémů, ale neuhnu z cesty – teď už ne. I na tom magistrátu se začíná více o krajině mluvit. Co víc můžu chtít v týhle „válcovací“ době! Před mikrofonem mi dokonce pan doktor položil otázku – co může město udělat pro slavíky? Připadá to někomu málo? Pro mne a slavíky to byla veliká příležitost. A jak ho znám, nejde z jeho strany o žádné předvolební „zrcátko“. Region je i díky slavíkům zas o milimetr více vidět a to jsem vždycky chtěl. Netajím záměr dostat fenomén víc mezi lidi a přes „krále pěvců“ tak zvýšit (mnohde dočista probudit) zájem o ptactvo, jejich prostředí a tím i domovinu všech nás místně příslušných. O to mi jde. Ale i o to, vzdělat se v oboru a pochopit všechna ta tajemství. Je to vzrušující.
… Tak, dnes by měli již někteří slavíci „letět“. A vím, že to tak je. Vidět tedy do jejich cestovních scénářů, když kroužkování na to nestačí – to by bylo! Kolega Vašek Jelínek vloni u Svitav vyzkoušel zajímavou věc. V prostředí, kde druh nehnízdí, jej nachytal za letního tahu. Tak to je tedy výsledek! Tam by chtělo dnes večer už stát a týden nebo dva to tam filtrovat. Vážit a sledovat jejich „palivo v nádrži“ – tak to by mne doopravdy zajímalo! Chytil totiž staré ptáky a podle fotek se nemýlí! A skvělá jsou samozřejmě i jím uváděná data průtahu.
Naši slavíci budou nad republikou hodně rychlí, nechtějí prohospodařit „výbavu“ na cestu, kterou přežíráním se v rozdávačných roštích docela snadno získali. A bude fungovat jen několik míst, kde se zastaví, schovají a občerství před další etapou. Křídla mají nová a tak se na ně mohou spolehnout. Jak je to vyvážené! Zatímco během pelichání věřili silným běhákům – teď přijdou na řadu křídla! A ona je donesou – a zase přinesou. Kroužky to vypověděly v archivu nejmíň třistakrát! Tak tedy: „Šťastnou cestu Vám, kteří už musíte do tmy!“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php