Slavíci – domovu věrní

Žádné komentáře u textu s názvem Slavíci – domovu věrní
9. květen je časem šeříků. A současně, na plné obrátky, běží i moje scházení se se slavíky. Všude zní jejich zpěv. Teď je potřeba místa rychle zapsat, přestože zdaleka všechna nejsou hnízdišti. Nezmění-li se jejich tvář k horšímu, jednou takovými jistě budou.
Inventura středně velké lokality na jižním pobřeží Červenského rybníka (bývají až tři páry) u bývalé kačenárny přinesla zjištění, jaké jsem sice již zažil, vždy však je úžasné. Vrátili se všichni tři zpěváci! A to ještě v sousedství nedaleko jezu rybníka je slavík, který svým chováním také vypovídá o tom, že není v místě prvně. Inu – slavíci se dokáží vracet, mají-li v oblasti kam!
Z včerejšího dne přibyl třetí slavík s bílým přelivem některých per rýdováku. Problematika bude zřejmě velmi zajímavá a jev daleko častější. Ikdyž někdy jde „jen“ o menší rozsah defektu (na obrázku vpravo).
Pro určení pohlaví u slavíků je nyní nejpříhodnější čas. Samičky mají holá břicha (představili jsme si nedávno) a samečci zduřelé pohlavní orgány (na snímku).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php