Ohlížení za létem

Žádné komentáře u textu s názvem Ohlížení za létem
Je čerstvě po dešti skoro na konci října.
Bojím se, že auto propadne travou a z louky nevyjedu. Kdo by se ale tahal s bedýnkami jablek někam na cestu.
Slavičí háj je tichý, vysoko po obloze letí husy, sedly by na Malý Pivák, ale je prázdný.
Už stojím pod jabloní, česáček v ruce a už jím osahávám větvě. Listí opadalo a tak to jde hladce. Užiji si to, času mám do večera dost. Chci zažít stmívání tady v tom místě. V místě pro přírodu. Mohl bych česat po dvou i po třech, ale nechci, aby se jablka potloukla. Jsou vlhká, krásných barev.
Nikdo tu není a tak si můžu polohlasem dovolit pár slov k těm větvím. Vím dobře, pamatuji si, jak strom voněl. Bylo to tenkrát, když slavíci kolem už zpívali. Já tohle potřebuji k mému zastavování. Už to jinak dělat nebudu, čas letí až příliš. Proč bych nemluvil ke krajině, když jsme přátelé? Ona ke mně mluví taky. Teď jablky. Vím, co v nich je, ryzí čistota.
První z bedýnek se už topí ve vůni, auto jí přetéká. To bude cesta nazpátek! Jestli tedy z té louky vyjedu.
Stojím, kde zjara kvetou petrklíče, bývá jich žluto. Hned vedle v proužku rákosí posedává strnad. Rákosní. Bude ze severu. Kdybych si chtěl dát práci, dokázal bych vám na výsledcích kroužkování, jak se tu u nás tito strnadi vystřídají. Když se naučíte číst z ptačích životů, začnete chápat o mnoho víc. Jako já teď tady u rákosí. Sedí a nikam se mu nechce, vítám jeho společnost. A o kus dál střízlík, v porostu topinambur. Ještě žlutě kvetou.
Vlhko je cítit, boty mám namáchané, je mi však skvěle. Taková nenápadná chvíle. Pro tohle sem jezdím! Pro klid i pro radost, pro neviditelnou sílu. Vždycky mne povzbudí a dnes budu i trošku materialistou. Povezu vitamíny! Kolem zaplocených sadů, kde se taky už sklízí, jen trochu jinak. Nechtěl bych jablko směnit jediné!
Jak je to dlouho, co jsme tu byli a chytali slavíky. Potmě. To bylo léto a trávy plné cvrčilek! Mám pro vás ten seznam netopýrů, Martin B. jej čerstvě poslal. A mluví i o vzácnostech. Ano, dva druhy až tam dosáhly! Dělá mi to dobře, nemůžu si pomoct. Jsem hrdý na tu krajinu. Na nevelký kus prostředí, který je náš. To je naprosto senzační. Nikdo mi nespílá, co jsem za hospodáře, když držím takový úhor! Je pro mne učebnicí. Keře sázíme, na jaké máme chuť a baví nás to. V práci jsme pomalí až líní, ale nikdo nás nepohání, neklepe vyčítavě na hodinky. A někdo přeci! Život. Ale s tím my se domluvíme, takhle čas zdržujeme co nejvíc, vím to už dávno.
Budu sem chodit a v jedno věřím, že slavíky udržíme.
Vědět tak, co ti naši dělají právě třeba teď! Jedno vím spolehlivě a lidem jsme to i předvedli – dokáží se o sebe postarat. Vrací se zpět. Nevědí, že jabloň co v písních raných májů vzduch prováněla, korunu nyní už vysvléká. A zhmotněné květy, že mizí v bedýnkách. Toho, který na ty ptačí hrdiny – na ně, tolik už ví. Přitom tak málo!
Slíbený seznam netopýrů z jediného letního monitorování:
Netopýr alkathoe (Myotis alcathoe) !!
Netopýr Brandtův (Myotis brandtii)
Netopýr hvízdavý (Pipistrellus pipistrellus)
Netopýr nejmenší (Pipistrellus pygmaeus)
Netopýr rezavý (Nyctalus noctula)
Netopýr severní (Eptesicus nilssonii) !
Netopýr ušatý (Plecotus auritus)
Netopýr velký (Myotis myotis)
Netopýr vodní (Myotis daubentonii)
A slovo závěrem:
Není nádherné vedět, že i noc v háji provází takové pozoruhodnosti? A to byl průzkum pouze jednorázový!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php