K článku nedávnému

1 komentář u textu s názvem K článku nedávnému
Najděte si tady milí příchozí text o boleslavském ťuhýkovi a pojďme si příběh dopovědět, protože víc už toho z místa asi nebude.
Tamní ornitolog ohlásil, že poslední výskyt byl posledního listopadu. Včera po mrazivější noci již ťuhýk na své pozorovatelně nebyl. Zpravodaj slíbil, že v pondělí místo ještě prohlédne, kdyby někde ležel roztrhaný či uhynulý.
My ale tady uděláme jinou věc, budeme si myslet, že odletěl. Proč by tak být nemohlo, byla to jedna z možností a mráz ho snad konečně vystrašil natolik, že nastoupil tah.
Jak jsem uvedl dříve, pozdě úplně není. Někam se doletět dá, i když Morava se ocitá mnohde pod sněhem. Proč Morava? Protože ťuhýci obecní táhnou k jihovýchodu. Panonie ale po cestě dál má náruč ještě vlídnou, šance k přežití je.
Nevím, jak utrpěla či neutrpěla kondice ptáka od doby kroužkování, zajímavý údaj poskytl ornitolog z místa, když upozornil na skutečnost, že ťuhýk lovil i v noci a to je něco, co se opravdu nevidí (a nebo toho o ptácích známe pořád tak zoufale málo).
Mám pro absenci v místě dva možné důvody: Buď byl tak chytrý, a když se v něm konečně probudil tahový neklid, začal se intenzivně připravovat a to i v noci, anebo „mlel z posledního“.
A zase. Pojďme si myslet na lepší z těch variant.
Jeho lov v noci u nasvětlené zídky v trávě ukazuje na vynikající zrak ťuhýků a taky na to, jak okolí za čas pobytu detailně „přečetl“. Ať už to bude jakkoli, místním hrdinou zůstane. A s ním i pozorovatel, který předvedl houževnatost a pozorovatelskou intuici a sluší se dodat, že se už hotovil ptáka přikrmovat.
Od dětství mám rád příběhy lidí a zvířat, ptáků zejména. I proto jsem napsal slavičí knížku. A můžu říct, že příběh od tovární železniční vlečky by mohl být podobně nádherný. Příběh kolegy Gedeona Kašpara (souhlasil se zveřejněním celého jména) a jeho opeřeného hrdiny psaný na ornitologickém webu od 4. října do 30. listopadu a otisklý i v hlavách nás přiblížených, má totiž v sobě spoustu skryté krásy. A já ji pro vás před svátky rozkryji. Pustíme pohledy do dálky někam do delty Nilu a budeme doufat, že to tak nějak podobně možná i probíhá.
To se k Vánocům hodí, co říkáte.. Mít o nějaké to přání navíc.

Jedna odpověď na “K článku nedávnému”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php