Prázdniny v háji

Žádné komentáře u textu s názvem Prázdniny v háji

Za dveřmi začíná přešlapovat bilancování. Prázdniny v Slavičím háji jsou před koncem. A přijde mi, že ona přírodní galerie je meziročně sobě podobná, že slavičí migrace tak, jak jsem ji nastudoval a odprezentoval v tisku, sedí. Necelé dva měsíce vyčkávání, úvah a kroužkování, se chystají do archivu.

Tah je nyní pozastavený, několik dní slavíci tmaví shora nejdou, rákosí dnes bylo vymetené. Slavíci se chytají vzácně, jsou hubení bez tuku, je to takový „Čas nepřipravených“. Zcela dle stejných návyků se před rozedněním (po čase) chytil slavík modrák, mladá samička.

A také parkem v nevelkých počtech protahují rehci zahradní, rovněž spíše mladí jedinci jako tato samička.

Měsíc dorůstá v půli, s dětmi jsme po setmění pozorovali Letní trojúhelník, jak mezi prvními svítí, nocí letícím, k cestě. Až posečou za dráhou kukuřici, dostěhuje se k pobytu zbytek zvířat oblasti.

Dnes bude ve městě sláva do noci, ale též hrstka vody z oblohy. Zlatá půlhodinka by ale měla být už suchá, uvidíme. Louky jsou hladké a rovné, zastřižené. Náš sektor číslo dvě si už květnatý porost ponechá, kvůli motýlům.

Mnoho slavíků už dosahuje Středomoří, jasná věc. Mám na mysli ty, co se v něm ocitnou poprvé. Zkušení to mají s cestováním jistě jinak – jak, není projasněno. Scházejí výsledky a získané jsou strohé. Někdy nesrozumitelné. Je to stejně síla, když si člověk v odchytovém místě uvědomí, že je vlastně zasazen v křižovatce. Komplikované to je jedině tím, že ptáci netáhnou přímočaře a nejspíš nedochází k situaci, kdy by z parku tmaví slavíci mizeli přes motokrosové závodiště k jihovýchodu a obecní se soustředili za sběrným dvorem v konci jihozápadním. Ale přesto lze předpokládat, že ke křížení směrů dochází. Jde tedy o takové další křížení(!) mezi příbuznými druhy slavíků.

Do kanclu nad ránem vpadli slavíci. Že jsou dva jsem zjistil až tehdy, kdy první po hrušni přeskákal k síti a sedl na sponku poutka osnovy, vedle tyče. V dalekohledu se pořád s někým vybavoval, hlavu otáčel zpět. Vím, že často cestují ve dvojici a tak jsem druhého podezíral. Když první neodhadl sítě v překryvu a skončil v kapse zadní, o kousek vedle (někde od vařiče) vyletěl druhý a síť ho měla čerstvě po vzletu. U takových dbám, aby spolu zas odletěli. Je to všechno strašně naivní, jestli sem chodí nějaký opravdový vědec, musí se chytat za hlavu. Každý takový možný však nemá mé pouto k tématu. Tím jsem si docela jist.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php