Fotografie nad zlato

Žádné komentáře u textu s názvem Fotografie nad zlato

Vlastním fotografie hlavně dokumentační, na takové ty nádherné nejsem vybaven technicky ani umem. Ale první zmíněné stojí tedy za to. Už jsem i přemýšlel, co s nimi provést jednou, až nebude síla rozmotat k zátahu síť. Do knihy se totiž ani zlomkem nevejdou.

Vrátil jsem se v počítači do roku 12, bylo toho třeba k ověření „info-záchytu“ k pelichání slavíka tmavého. Adultních jedinců. Už očima v peří listuji, přepočítávám letky z anglického pojetí pro naše a vidím věci, které jsem do včerejška bez onoho „nakopnutí“ vidět nemohl. Je to tak. V tom tkví síla technických obrázků. Nemusí mít nejvyšší kvalitu, hlavně aby mluvily, když volám k tabuli. A protože nejsem vědec, který mohl postupy probírat roky ve škole, bavím se nad způsobem, jak si k objevům dopomáhám. Publikovat ani dívat by se na to nedalo. Radost je ovšem pořádná, to si nevymýšlím. Vždyť jde často o věci, které dosud nikdo moc nikam nedotáhl. Musí ale kouzelný foto-materiál být po ruce, jinak jste nahraní. Takového mám za roky hromadění naštěstí dost, který, pro aktuální ještě nevědomost, na pozvání k tabuli tiše vyčkává.

U zmíněného slavíka tmavého jsem dotýkal proces kooperace obou řad velkých per křídla, zachytil jsem v tisku myšlenku, která ovšem docela neplatí. Zjištění, které je výsledkem také. Pro druh je průběh svižný doopravdy, ovšem ne až tak, jak přečteno.

Ti slavíci z fotek většinou už nežijí, jak by se dnes řeklo – koukají na to z druhého břehu řeky, ale jejich tehdejší zvěčnění přetrvávají. Jsou, a dobře vím, že jejich studny tam někde hluboko vodu svou mají.

L. luscinia; F,+2K, Matice (MB); 30.7.2012; 15:30 – pohnízdní kompletní výměna šatu před odletem do zimoviště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php