Když do sadů přichází noc

Žádné komentáře u textu s názvem Když do sadů přichází noc

V této májové době Slavičí háj moc neznám, když se stmívá. Protože jej ale zítra uvedu lidem z kurzu, jel jsem si v bouřce situaci načíst. Samozřejmě jsem i věřil, že mě voda z oblohy nechá chvíli chodit též venku.

Stojím zaparkovaný na zadní křižovatce směrem k Sobotce a sleduji lijavec. V tom po cestě s nízkou trávou přiběhli dva zajíci a nacvičovali kličkování s útěky. V dešti je nikdo neohrožoval. Každý byl velký zhruba jako pomeranč s ušima. Občas skočili do výsevu motýlí louky, trochu nám tím škodí.

Přestalo opravdu pršet, bylo výrazně po dvacáté hodině, šel jsem na obchůzku s dalekohledem. Do setmění i přes jisté bouřkové přítmí scházelo ještě dost času, ale liška už ve vedlejší posečené louce chňapla nějakou kořist a odnášela rodině. Nad plání za cestou poletoval nosorožík kapucínek, vím to, protože jsem jej doběhl. Slavíci oba zpívali, nejspíš výukou k mladým, jiného mne nenapadá. Nutrie na rybníku křižují hladinu i s mladými. Skupinka vypuštěných kačen přemítá, o kterou bude ráno míň. Podle vybrouzdané cesty v trávě liška pobývá někde docela blízko domestikované party. Bylo k stmívání, ale ještě světlo, když nad louku s výsevem vyletěl kalous a hned něco lapil. Vzduch se plnil netopýry, bylo k odjezdu.

Pokud je v přírodě opravdu všechno jen o žrádle, jak tvrdí muzejník z Práchně, pak náš park v tomto ohledu chápu. Vše se k nám nastěhovalo žít a navedlo tím i predátory. Za hmyzem se usídlili ťuhýci, zajíce schytává liška. Přesto je šance v travinách, které umí schovat, k vyššímu přežívání. Každý nižší v potravních řetězcích, obětí u nás být nemusí. Od malička si musí poradit, proto ti zajíčci trénovali. Vysazené nepůvodní kačeny nikoli, protože si myslí, že to dělat nemusí. Zákon přírody logiku má.

Když jsem vyjížděl kopec k Hornímu Bousovu, stmívání posílilo. Přesto bylo zřetelně poznat, že před autem nevysoko odlétá výr. Pokud si sedne vymáchaný na převaděč elektřiny, koleduje si o výboj. To už sice do přírodních zákonů nespadá, jedná se o výjimku z toho zákona.

K účastníkům zítřejší akce:

Předpovědi některé straší pro pozdní odpoledne k srazu, schovat je ovšem kde. Možnost máme i pro tento počet ohlášených.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php