Je první máj

Žádné komentáře u textu s názvem Je první máj

Šel bych chytat, ale je zákaz. Odletí od motyčky šutr, zajiskří a…

Mohl bych tedy do sítí, ale ty mi „Jižan“ odnese i s ptáky. První máj ovšem opravdu je, to platí, pojďme jej žít. Je po mé paměti prvním, kdy je ráno krajina bez spalin. A přežily (zatím) i samotné čarodějnice. Dříve na hromadách místo nich bývaly pneumatiky, aby byla „mírová sešlost“ vidět do daleka. Cestu hloub proti proudu času v tématu nebudeme raději podnikat, prvotní scénář byl vysloveně zločinný a společnost od strachu zpitomělá. Je první máj a necháme pro tentokrát na pokoji i „Karla Hynka“, tuláka pobytem nedaleko.

První máj je, pojďme se podívat za slavíky. Zhodnotím přílety (jako vždy nejsou ještě konečné).

I letos je v krajinách můžeme poslouchat a to je zpráva zpráv! Přežívají. Choďte za nimi a užívejte příležitosti. Jaro je zrychlené, jak dlouho budou na pódiích, odhadnout příliš nejde. Přílety totiž byly rozdrobené, lépe snad napsat – s přestávkou. Bude se od Poohří po Luhačovice letos vyvádět odstupňovaně, to už je jasné. Teď jsou k nim prostřeny přírodní stoly, vidím to u nás v parku. Špačci se sletují ze širého okolí do větví sadů i do travin, sýkory kmitají do setmění. Když bych potravní linii posunul o třídu výš, tím, že se urodila hromada zajíců, usadily se kolem lišky. Přírodní zákony nám běží před očima, jenom je analyzovat.

Nejpočetnějším hnízdičem je v Slavičím háji strnad obecný, takřka na každém kroku. Hned v těsném závěsu vyvádí pěnice hnědokřídlá, většina biotopů v aktuální fázi vývoje je pro ni optimální. Jde to poznat i v létě v zastoupení síťových odchytů. Třetím druhem může být v žebříčku vrabec polní, hlavně díky budkám mladých ochránců. Vidět je to u nového koupaliště, zbudovaného na potoce. Křovitá vrba při něm je obsazena permanentně. Jsou velmi čistotní a je k nim jakousi „dosoušečkou s pokecem“.

Očekáván je hlavní proud rákosníků, prostor má řazen od první dekády, k půli měsíce. Potom už zbystří kukačky a začnou starosti i jim. Mezitím slavíci vyvedou a my se přírůstky budeme snažit podchytit čísly. Pro pozdější přehled po krajině ve vztahu k usazování.

Vstupuje květen, pojďme jím jít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php