První od jihu

2 komentáře u textu s názvem První od jihu

Letitému dalekohledu slábne zrak, ale snaží se. Ve sklech drží obraz čerstvého navrátilce z jihu, bramborníčka černohlavého. Sedím na stanici, dřevěné schody jsou prohřáté. Velká komediantská maringotka už má největší slávu za sebou, dokočovala. Pak ještě stihla být lesákům za zázemí, teď je v háji. Zatím holobytem.

Ze schodů pozoruji pestrého ptáčka, jak z vršků stromů loví pakomáry. Žluna z vrby volá ke slunci, dělají to tak všichni ptáci. Bramborníčka si nevšímá. Kolik je v ptačích návratech síly! Sady jsou rády, že mohou vyhlížet k jihu a dočkávat se. Vidím to na nich, na obou. Čím dál víc si myslím, že dnešní den musel tento obrázek získat. Je první březnový.

Úpolníci v páru se chystají do budky přespat. Schovaní v protějším keři, vyčkávají. Špačci, zhruba tak ve stovce, sedí na štíhlém topolu u Zvolínku a dělají to samé co vrabci. Sledují kraj, zda je spolehlivý. Jestli budou moct naskákat do rybníka.

Březen za to vzal. Prvního hrdinu máme doma. Fotku jsem nepořídil, najdu v archivu jinou z jara. Pro ty, kdo bramborníčky neznají.

2 odpovědi na “První od jihu”

  1. Dobrý den p.Kverku,skvělý komentář a foto bramborníčka,jaké ptačí druhy ještě máte v ráji ?

    1. Zdravím Vás, pane kolego.

      Slavičí háj v sezóně slouží primárně slavíkům. Pro ně byl stavěn jako náhradní hnízdiště za ta, o která přišli výstavbou sběrného dvora a jeho zázemí. Město k počinu přispělo.
      Prostředí má nyní (po rozšíření) 3 typy biotopů – mokřad včetně rákosiny, stepní díl s křovitými vrbami a volně vedený ovocný sad s zápojem vyšších bylin. Nově zasíváme květnatou louku především pro modráska bahenního, pokud se věc podaří. Jeho místa nedaleko zanikla před dvěma lety.
      Taková skladba prostředí váže konkrétní živočichy i ptactvo. Bramborníček černohlavý je prvním od jihu, v okrscích již zpívají místní ptáci: Strnad obecný, vrabec polní, sýkora modřinka, sýkora koňadra, okrsek z loňska již drží sojky. Hnízdit bude žluna zelená a strakapoud velký. Do sousedství se vrátil luňák červený a straky. Nechybí samozřejmě kosové. To je stav k dnešku.
      Každým dnem ovšem začnou ptáci přibývat a seznam by byl široký. Rákosiny pochopitelně jsou nejbohatší včetně modráčků. Ti by měli přiletět každým dnem. Fungují zde kukačky, žluva i hrdlička divoká. Ta ovšem příletové jaro s rákosníkem zpěvným za všemi uzavře.
      Děkuji za návštěvu.

      Pavel Kverek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php