Neefektivnost nevadí

Žádné komentáře u textu s názvem Neefektivnost nevadí

Jen sotva by si podobné mohl někdo dovolit, kdyby neměl kroužkovací stanici doma na zahradě a práci v místě totožném. Pak mi nevadí deset denních kontrol a umělý tenký zpěv našeho nejmenšího pěvce.

Shrnout by se průběh akce dal označením: „Nic se nechytá“, přesné by to však nebylo. Vhled do podzimního tahu králíčků intravilánem obce to jakýsi dává a je to takové kroužkování opravdu v klidu. Mohou mi tak asistovat děti, i když páté zatím jen z dálky. Chci, aby přírodu před očima mít mohly.

Úspěšných kontrol po jednom exempláři je zhruba polovina, o zbylých lovím listí. Čtyři králíčkové + jeden střízlík. Včera bonusem strakapoud z roku šestnáct, dnes další střízlík, z třináctého října.

K čemu je to dobré, krom zavřeného kroužku z muzea? Třeba zjistíme, že zdaleka ne všichni v jehličí oslovení přijdou dolů k síti. Zajímavé jsou v rozdílech tukové zásoby a k dětem zjištěnou hmotností demonstruji, že střízlík je od králíčka násobně těžší, mohu-li takové slovo použít. Je to ale zjištění zajímavé a králíčky tím dokresluje v ohromné jedinečnosti.

Zmíněný kontrolní odchyt střízlíka by byl podkladem k dost dlouhému zamyšlení a finálním verdiktem, my tu ovšem tolik místa nemáme. V kroužkovací činnosti se ovšem bádat dá v jednom kuse, kdo tak nečiní, chudý balí sítě. Podněty jsou to zábavné i vzrušující. Jedni pražští manželé věnují tomuto druhu značné množství času a odborné způsobilosti a tak by se mohlo stát, že by mne tady na stránce v lecčem dnes opravili. Za podzimní migraci si od nich střízlíci vysloužili přezdívku – dušičkoví ptáci. Je to obrovsky trefné, pozorní lidé ornitologii sluší.

Je výše zmíněný střízlík (z třináctého) v zastávce, nebo už na svém zimovišti? A kdy jej k některým dveřím přinese kočka? Druhou nevím, první bychom mohli ve dvou větách pojednat.

Většina střízlíků ještě na konci minulého století táhla do Středomoří, což dnes už s takovou převahou neplatí a v zimě jej u nás vídáme běžně v zahradách i okolo řek. No a – pokud jeho kroužek někdo ještě letos, nejdéle na jaře, odečte a zahlásí, budeme mít jeho současný záměr zpětně tak nějak v hrsti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php