Poslední fáze tahu (slavičího)

Žádné komentáře u textu s názvem Poslední fáze tahu (slavičího)

Srpen se překlápí do poslední třetiny a zcela v souladu s roky předchozími, tah slábne a jeho schéma se mění. Jasně převyšují slavíci tmaví nad obecnými, kdy adult u obou je vzácností. Vysvětlení pro to samozřejmě mám.

Noci si sedly do formátu známého pro předchozí prázdniny, je chytatelno. Sítě hledí k horám, tam míří i zpěvy tří druhů slavíků. A přeci s rozbřeskem přichází bída, ve vzduchu slavíci budou zcela jistě, ovšem ne ti praví s opravdovým zájmem. I tak je na čihadle skvostně a minuty po závěrečnou léčí.

Slavičí letní noční pohyby jsou tématem mladým a současně už lze dodat – nezměrným. Závislost na poznávání se se mnou nemaže a strká v končících dnech pod hvězdy. Už teď by šlo sednout k seznamům a hledat souvislosti. Oproti loňsku to zase půjde o dost líp. Sběr nápověd je slušný.

To letní slavičí divadlo se změnilo zcela radikálně. Tím, jak od rodných břehů definitivně odrazili hnízdoši. Hraní i jeho dopad má naprosto jiný vývoj, jiné je předranní vyhlížení. Ale důležité a nedovedu si představit třeba pro nižší počty akci zabalit. Ta skončí znovu až v prvních dnech září, to už bude každé z čekání značně ponuré. Zas ale rosa ukáže pavučiny, potáhnou roje křídel jiných, podzimních. Na ty už sice nelíčím, ale nádhery do kraje vnášejí dost. Třeba jen divoké husy..

Dole se tančí!“ – je další z obratů, pocházejících tady z háje. Kdyby nikde jinde, u mne si své místo najde především pro trefnou pravdivost. V podstatě opisuje stav, kdy ptáci pod noční oblohou v před nebo poslední fázi etapy zaslechnou směs slavičích repertoárů a podlehnou zvědavosti či reklamě k žaludku naplnění. V lákání zdejším jde třeba i o chřástaly, zejména vodní. Jiní ptáci slyší přeci jen výseč tónů sobě blízkých, třeba v koncertu slavíka tmavého. Toho zejména. Vnímaví jsou značně rákosníci velcí, kterých se okroužkuje opravdu pěkný počet. Nakonec je to i reakce na jarní zvukovou kulisu společného prostředí. Opět vezmu slavíka tmavého a k němu přidám cvrčilky všech tří druhů. Ptáci prostě v koncertu pod nimi tuší obecnou výhodu, tedy i prostředí habitem vyhovující.

Nashledanou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php