Výzkum učí trpělivosti

Žádné komentáře u textu s názvem Výzkum učí trpělivosti

Pořídí-li člověk kroužkovací licenci a s tím očekává, že bude co chvíli prohlížet mapu a žít radost ze zpětných zástihů kroužkovanců/své práce-zábavy, nechť vyrazí chytat břehule. Tam užije.

Taková tři léta jsem kdysi absolvoval. Ale slavíci? Už jen skutečnost, že jich netaháte ze sítě vyšší desítky po jediném natažení v lomu. A i ten život, s příležitostí nechat se někde odečíst, mají jiný. Člověk tak vyhlídky okrajuje, čas dává za pravdu, až přijde chvíle, kdy na prvotní výhledy nevzpomene.

Ubral jsem z představ a povýšil odchyty z vlastních kontrol. Dnes mám pocit, že právě tam mě věda chtěla mít. Abych nastartoval poctivé sběry dat obyčejných. Návratnost, přesídlení, věkovou problematiku, vývoj opeření v čase, kalendář příletů a dnes i odletů. Snížil jsem očekávání, ale přeci.. Když vidím kroužek na noze chyceného slavíka, přeji si, aby série byla nízká, nejlépe hodně nízká. Většinou to tak není, kroužek je v pohybu rok, dva. Ale i tam jsou poznatky důležité a když je povícero sobě podobných, začíná klíčit podezření. Že něco do nekonečna z minulosti opakované tak být vůbec nemusí. A jiné, že se začalo vyvíjet jinak, pod tlakem čehokoli. A aby podnětů k hledáním bylo ještě víc, pohybuji se s výzkumem na hranici rozšíření druhu. Kde dva roky jsou takové a třetí jiný. Třeba v osídlení. V poměru věku slavičího osazenstva, což zpětně ukáže na úspěšnost hnízdění i míru přežívání. A všímáte-li si přitom biotopových proměn, máte poznatek prémiový. Výhodou vlastních cest k poznáním je, že zápiskům můžete věřit. Platí.

Ani to chytání furt jedním stylem.. Stejného peří, stejných měření se stejným harampádím, fádní být nemusí. V detailním pohledu totiž až tolik podoby není. Jako s tou řekou. Někdy je v líčení potřeba improvizace s ohledem na cokoliv. Peří rovněž na puntík totožné není, nosí jej přeci živí nositelé. A „harampádí“? Tam buďme rádi. Kleště jsme zřídili jednou pro život, sítě bývaly kdysi opravdu vzácné a v některých z nás to zůstalo. Pastičku každou jsem svářel a zaplétal jednou provždy. A pracují na výbornou. Míru na vážení mám ze Švýcarska – a tam bývají nějak přesní! Co bych měl ze služby odvolávat? A nakonec je tu pracoviště. Jde sice o pouhé čtyři měsíce slavičího pobytu, stejné ty obrázky ale nejsou. Čas to žádnému z dotčených totiž nedovolí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php