V zápřahu

Žádné komentáře u textu s názvem V zápřahu

Tělo teď dostává zabrat. Každý den alespoň na chvíli chci chodit oblastí a sledovat přílety cílového druhu. Stačily si to uvědomit už nohy, v obrátkách pracuje hlava a srdce povídá: „Jdu s vámi!“ Už přilétají!

Na hnízdištích se objevují první samičky, ještě nezaúkolované (což se rychle změní). Přiletěly, aby mistry motivovaly k výkonům nejvyšším.

Velmi příjemným zpěvákem byl včera slavík, který je teprve druhého kalendářního roku života. Má zřejmě výborný vklad odkazem po předcích a též schopnost naučit se. Zmíněnou schopnost potřebuji nutně i sám, protože determinace místy právě té hlavě dává co proto. Kdo by si myslel, že po čtyřech desítkách let chytání, jde určování od ruky, pletl by se. Ne snad mezidruhové, mluvím o stanovení věku a pohlaví. Někteří jsou opravdu „těžcí“ a malý otazníček do sešitu raději pověsím.

Krajina zpívá a přestože na zázraky nevěřím, pro letošní vpád na hnízdiště bych nějaký obdivný příměr najít nejspíše měl. Neskutečnost? To asi ne, vždyť se to opravdu stalo. Šok? Taková „detektivka“ to zas nebyla. Náhoda? To též nebude ono, vždyť za divadlem stál neznámý impuls. Spouštěč rozhodnutí. Použiji tedy slovíčko „úžas“ a docela se mi líbí. Jací jsme badatelé, když podobné nedovedeme predikovat? Budu se snažit alespoň stopováním událé zpětně odhalit. Krotím klávesnici a přesto musím říct: Nevím, jestli jsem podobný přílet kdy zažil. I zkušený kolega od Kolína Lukáš, se kterým jsme tehdy vyšli na cestu, telefonoval udivení nad fenoménem.

Mám zde křídlo na obrázku, poměrně časté..

Čekám ještě na definitivní verdikt podobných, ale myslím, že i tady se ukrývá řád. To nejsou náhodní ptáci, myslet si podobné, mohl jsem snad po začátku století. Budou tito slavíci – samci i samice – míti co do činění s hybridizací. Potomek, splývající v některý z taxonů začátku daného selhání. Blíže je v poměrech projekce letek slavíku obecnému, až na onu velikou drobnost. Kdyby tak člověk mohl uvidět téma před sebou bez závoje. Nám spíše nezbude, než šlapat krok za krokem cestičkou pozvolného poznávání. Lýtka mít šlehaná útoky kopřiv žahavek, uši v slyšeních natěšené – a pastičku v torničce – nachystanou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php