Pojďme dnes ještě jednou, je sezóna

Žádné komentáře u textu s názvem Pojďme dnes ještě jednou, je sezóna

Přidávám fotku…

První slavíci jsou víceletí. Jako všechno u nich – naběhl bych si – neplatí napsané do puntíku. Mám samozřejmě v databázi prvomigranta v rovněž časném příletu. Ale většinou zmíněné platí.

Jsou v peří nádherní. Na to, že jej nosí od léta, vypadají úžasně. Neplatí do puntíku, naběhl bych si. Mám ve fotoarchivu soubor otrhanců, ale většinou řečené sedí.

Jsou v dobré kondici, samičky přiletí ještě našetřenější. Tukové zásoby absolutně neladí s žádnou z tabulek, na jaře předpis nefunguje (vymyslím nejspíš vlastní). Váhu si hlídají okolo dvaadvaceti gramů, samečkové.

Nastává doba, kdy začnou přibývat. Noci je budou co hvězdy setřásat do krajiny, aby se k lidem zrodilo koncertování. Na to je ještě chviličku čas. První samovolně po příletu nezpívají (o výjimkách už psát nebudu). Proto je monitoring jiný, než když jsme neměli vábničky. Data jsou uspíšená. Vzpomínám, jak bylo těžké časné slavíky po hnízdištích hledat. A byly doby, kdy jsem líčil úplně naslepo. Stejně, jak u modráčků. Neměli jsme možnosti jako dnes. Proto je šance na jiné a jiné objevy, jsme totiž dál. Nejsou ale slavíci proti nám docela bezbranní. Zkušený mazák se chytit jen tak nenechá. Záměr prohlédne během pár vteřin. Myslím, že mne i poznají, proměna v chování by tomu nasvědčovala. Na takového se pak s přispěním náhody obzvláště těším. My potřebujeme jejich kroužky číst. Tam je druhý díl zhodnocení našeho úsilí. U slavíků se nehodí přídavné barevné kroužkování, protože se příliš neukazují – a navíc – biometriku žádný dalekohled do sešitu nepřenese, kdyby byl sebedražší. Ano, někdy se slavíci v prostoru objevují, i tady napsané neplatí s tečkou. Rádi sletují do záhonků, hnízdí-li podél plotů (poté tam vyvedou celou rodinu). Časně ráno do trávníků seskakují jako modráci, to mají stejně. V okrajích silnic je najdeme též, sbírají po zemi sražený hmyz – a některý? Některý při zpěvu volí si pódium odkryté. Takových je ovšem málo. Další výjimka.

Slavíci právě přilétají..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php