PPP Slavičí háj

Žádné komentáře u textu s názvem PPP Slavičí háj

Zkratka neznamená Plný pytel problémů (Šimka a Grossmanna), jak by pamětníci mohli soudit, znamená Přírodě prospěšné prostředí (Slavičí háj). Nechceme škatulkování do předpřipravených šablon a vystavovat se možným závazkům. Co vlastníme, doprovodíme si rozhodnutími sami. Kdo u nás byl, ví, že jde o sadovou výsadbu, bývalou ekofarmu. A pokud by nám vyšly představy, magnetičnost prostředí skokově pozvedneme. Uvidíme.

Chodí kolem po stezce lidé a na dotazy jim poctivě odpovídám. V plánu je motýlí louka, pak budu spokojený docela. To by se mi líbilo. Mám motýly rád přes půl století a možnost jim konečně prospět, to bych moc chtěl. Posadil bych se potom do té šachovnice z kytek, splýval a rozplýval se. Jediného bych už nebodl minucií a necpal do smrtičky. Jen bych se široce díval. Změnil jsem se tenkrát v pravý čas. Naučil bych naše děti střílet z praku, ovládal jsem to mistrovsky. Neudělám to.

Zima už byla, dokonce dvakrát. Myslím, že už nepřijde. Jsem v parku nyní ovocnářem, kácím a prořezávám. Když jsem přijížděl, říkal jsem si, jestli budu mít štěstí a na vysokém posedu bude obsazeno. A bylo. Vymýšlím věci, ke kterým připínám naději, abych nedělal práci zbytečně.

Rozhodli jsme se pro doplněk v druhé části území, který si vyžádala praxe. Někteří si prostě myslí, že mohou očesat všechny třešně. Ne, nemohou – už proto, že na poplatky z místa potom musíme uslyšet my. Nic to samozřejmě nemění na možnosti park navštívit kvůli přírodě, ovšem bez žebříku.

Jedna jabloň je zvláštní. Jde o semenáček, ale jablka jsou báječná. Sčísli jsme ji zpola a zbytek nechali viset. Myslel jsem, že rozjedená jsou od kvíčal – vůbec ne! Hájem proletují skupinky sýkor. Koňadry ne, ty prohledávají listy – ale modřinky! Ano, jsou to ony a s velikým apetitem dužninu berou. Vůbec se přitom nebojí, možná jde o ptáky, kteří ani člověka neznají. Letí odkudsi z předaleka, z míst tiše odlehlých. Koukám na ně z takové blízkosti v koruně, že dovedu podle odstínu křídel rozpoznat věk. Jaképak rozpoznávání, všechny jsou mladé. V kocábkách jablek pokaždé docela zmizí. To proto, že s nápadem rozhodně nepřišly první, už je rozsvačeno. Pak houfně odlétají přes cestu k lesu a určitě Rachvaly okolo pískovců dál. Dopřejme ornitologii, ať s námi – věrnými, pro taková setkání určitě počítá. Život se v její společnosti odvíjí tak nějak o hodně líp.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php