Ze slavičích cest se nikdo neozývá

Žádné komentáře u textu s názvem Ze slavičích cest se nikdo neozývá

Je nový měsíc, měl bych promluvit. Nápad mám, není to ovšem nic neznámého. Ticho ze slavičích cest. Kdo čeká na výsledky slavičích kroužků, pije jedno kafe za druhým. Jinými slovy – kdo čeká déšť zpráv o zástizích, takový nezmokne.

Specializace mne dovedla vážit si každé karty. Z letošního tažení po křovinách jsem pořídil hlášení dosavad dvě. První od Šumavy, druhé z kempu na Zrcadle. Dnes se tisklo na papír. Každá ze zpráv je jiná. První jsme tady rozebírali, škrtám nad knotem, jdeme si posvítit na tu druhou.

Mladý slavík po okroužkování u Mlýnce (rybník Zrcadlo) chycen ve Slavičím háji. Co víme ze zástihu? Pták se nechal napálit playbackem po necelých čtyřiadvaceti hodinách. Ovšem jinde, v jiném prostředí, jinou přehrávkou. A dál? Šestnáct kilometrů vzduchem po přímce (SSZ). A ještě? Kdyby se slavíci po republice chytali, nějaké výsledky by určitě byly.

Zatímco první už táhl, o druhém to prohlásit nelze, přestože retrap je zasazen (až) do začátku II. půle srpna. Pták nejspíš neměl dokončeno „zapisování“, proto „přeletoval“. Podobné výsledky jsou trošku „zlobivé“, nezapadají do představ o odlétání tohoročních slavíků. A nebo mne chtějí varovat před ukvapeností, to ale ovšem na plánovanou knihu nesáhnu jen tak hned. Kdybych měl napsat souhrnné dílo o černém řemesle, jak by to bylo konstantní a snadné! Vzpomínám, kolikrát jsem odpovídal na rozdílnost obou aktivit. Tohle mne ale nenapadlo říct. Nezávidím profesionálům v ornitologii, mají-li stoupnout si za tvrzení v tisku. Vždy se cosi dovyvine, jiné přehlédlo, některé odhadlo chybně. A zítra už může nastoupit nová technika, třeba termovize na hledání uhnízděných slavíků v labyrintu podrostu. To bude revoluce! Už dnes tráví moderní chytač hromadu času kolem všemožných nabíječek, v zajetí ampér a voltů. To nebývalo. Chtěl bych ty časy dávné snad přivolat zpět? Nechtěl. Se silnými zdroji, podobně silnými přehrávači, s fotopastí u sklopky, s internetem ve vztahu k pověřovateli, s autem pro mobilní nocleh, s předpověďmi počasí – ne, nechtěl. Jenom těch hlášení by u slavíků mohlo být víc.

Zapomněl jsem na jeden chytačský hit novověku. Tady je.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php