O naději chytačově

Žádné komentáře u textu s názvem O naději chytačově

Odkud mohou být čížkové, co se do zahrady vrátili poté, co sklidili túji a odletěli? Ne každoročně, ale letos ano. Letos se na jedli urodily šišky. Zavalité, vzpřímené, na větvích jako svíce. Dozrály a čížci to využili. Holí je od špičky dolů, zůstávají jen tenké hřeby. Než strom oberou do poslední, šel jsem pro síť a v klidu, na ticho, natáhl napříč přes jezírko. Čížkové si hlídají pitný režim, pijí rádi a pravidelně. A tak se chytají.

Kroužků pryč je stovka a pořád o nich vím tak zoufale málo. Odkud přikočovali? Myslel jsem si, že by některý mohl mít kroužek o původu skupiny. Zatím nemá.

Vylezl jsem na střechu, abych viděl po kraji. Hlavu v záklonu a vidím je přilétat kdesi od Hrádku. Oživili mi v hlavě jednu zapeklitost. Podezíral jsem slavíky, mladé slavíky, že se třeba na cestě za sluncem doprovází. Prostě sourozenci. Někdy to na mne tak působilo a i z pytlíků se hlasy podivně „domlouvaly“. Takové jsem zásadně pouštěl společně, prostě – první okroužkovaný počkal na kolegu, který s ním přes plátno „mluvil“. Mohli se znát z hnízda? Mohli. Viděl jsem jiné, kteří k síti „šli“ také společně. A pak zase chvíli byl klid. Tihle čížkové, ti se v letu najednou hravě zhoupli do série kliček – nadobro bezdůvodně. Pak se napravili a pokračovali k nám za kovárnu. Na modřín, na jedli, na vodu, a do sítě. Slézám dolů po žebříku a jdu je vymotat. Mladí – on a ona. Peří v ocase ostrých zakončení, krovky na lokti dvojího stáří, barvy i kvality. Ano, někde se letos narodili. Pro zarezavělé kleště – ale kde?!

Třeba se to ještě povede, čížci „se kroužkují“ docela dost. Pro důkaz nemusím nikam daleko, pár schodů do přízemní: BRUXELLES 5 5005xx; 10.3.1995; Hamont (Limburg); Belgium / 9.3. 1996; Dolní Bousov (Mladá Boleslav) … HELSINKI J 741xx; 26.3.1999; Lohja (Uusimaa); Finland / 26.3.2000; Kněžmost (Mladá Boleslav).

Pojďme se podívat alespoň tedy do výše uvedených a zapátrat po původu kočovníků českou krajinou. A hned můžeme na zdárné vyřešení zapomenout. Desátého března a šestadvacátého března nejsou ještě vůbec data z hnízdní doby, důkazem jsou obě data kontrolních odchytů. Devátého března a šestadvacátého března jsou v podstatě stejným časem v roce, jen na docela jiných místech. Co je to kočovný druh pěvce, právě zaznělo nad důkazy. Čížkové jsou skvělí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php