Doslov k předchozímu

Žádné komentáře u textu s názvem Doslov k předchozímu

Výsledek kroužkování v hlavním sdělení přináší důkaz o přežití mladého slavíka. Po okroužkování jej čekalo pokračovat z místa do zimoviště, zvolna. Víme, že úspěšně. S velkou pravděpodobností lze rovněž uvést, že pták bude z oblasti Mladoboleslavska, tedy regionální. Téměř jistě ovšem ne z místa okroužkování a ne ani z nejbližšího (prochytaného) okolí. Jde navíc o samce, kdy tací se chytají úspěšněji po lokalitách.

Dvojí prokázaný výskyt v místě odchytu je výsledkem playbacku, který do tahové či potulkové tmy dovede v specifickém pojetí výrazně promlouvat. Datum odchytu slavíka je z těch, jež se váže spíš ještě k potulce než odletu. Datum kontroly už k nám odkrývá čas odletu dospělých slavíků po přepelichání – či jako v případě tomto – za dokončování výměny šatu(!) během odletu. Dohlédnout lze též situace, že slavík s jistotou někde hnízdil, až na to začal s přepeřováním. Velmi zajímavé jsou poznatky o chování kolem přehrávky „ptáků se zkušeností“. Za úspěch lze považovat také, že se adulti občas chytí, obecně jsou v odchytech spíše vzácností. O to cennější je skutečnost, že diskutovaný jedinec byl dříve označen a v evidenci. Podobné odchyty potřebně spojují nitky poznání z dřívějších etap, věnovaných zejména hnízdění. Dále není tajemstvím, že v databázi stanice téměř chybí výsledky u tohoročních slavíků, nikdo je nechytal, neuměl. Je tedy násobně cenné, umět již alespoň nahrubo rozumět odlétání prvomigrantů. Jejich předodletová potulka a rozfázování strategie s sebou přináší až převratná zjištění.

Třicet let jsem se věnoval kroužkování slavičích hnízdičů, deset dalších mne oslovilo a uneslo kroužkování mladých v noci a těsně po ní. Ozáření se neděje nyní už zdaleka pouze „rezavými“ sítěmi o dvacetiminutovce pravdy během kuropění – ostatně objevem nad to je doporučení – na nic takového nečekat. Největším přínosem tohoto chytání zůstává obrovská možnost naučit se poznávat tento determinačně nestabilní vědecký materiál. Dalo by se dál a dál psát o rozměru nové disciplíny, například o možnosti naučit se slavíky za tahu poznávat po chování. Uvědomovat si jak striktně vymezený je kalendář pravého odlétání v přechodu do rozpoznání průtahu.

::: Pokud by někomu přišlo úsměvným – radování se nad podobnými prkotinami – zamilujte se do života, je to perspektivní vztah.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php