Docela jiní slavíci

Žádné komentáře u textu s názvem Docela jiní slavíci

Pro ty, kteří na stránku přistupujete i mimo sezónu, naznačím, na čem bude kniha o určování a chytání slavíků stát.

Především půjde o nejnovější poznatky od sítí i zpod čepice, kdy jeden průlomový si nyní uvedeme.

Pelichání dvou hnědých slavíků je fenomén, podchyceny v archivu mám oboje. K obecnému říkám, že adulti pohnízdně mohou proces zahájit již v červnu, a to ne ledajakém. Čtyři sta a čtyři křídla mám k dispozici, vyfocená během procesu. A dovolím si dnes pominout i nejsilnější zápis začátku pelichání – hybridní samice z periferie. Ta by nám graf nabourala a nemá na to právo, je totiž zmixovancem obou diskutovaných. Nechme ji jako perlu nade vším.

Předvedu křídlo čistého slavíka obecného – staršího jedince, který se zpětným výpočtem zařadil nejníže, a hned dobré připomenout, že v dosahu kolem jen o pár dnů dál jsou individua další. Nejde tedy o nějaký exces a ještě třeba říci – nejde ani o projev tzv oteplování.

Pták byl odchycen patnáctého června ve stavu rozběhlé výměny, pelichat začal s největší pravděpodobností devátého. A to už je převrat pořádný.

Co to je za uspěchance, bude později na papíře, teď možno říct tolik – takoví slavíci mohou mizet k Africe v půli července, přičteme-li objev další, z nočního chytání. A to už jsou doopravdy věty převratné – ve čtvrtce prázdnin jsou někteří pryč v čerstvých ošaceních!

Abych vyvěsil ještě víc, baví mne labilita nálad kolem těch hledání. Po objevu a zdokumentování pelichání dospělců (v konci minulého století) jsem sebe ujistil, že už vím, proč je v létě na hnízdištích hrobové ticho. Že jde o taktiku, že tam přeci jen jsou a dají se vyšťárat úsměvně „ježatí“. Jenže, ona to pravda byla jen poloviční. Oni tam ke konci zase tak úplně nejsou (i se šťáráním). Ještě být měli, ale jsou pryč. To už je poznatek dvakrát zalomený a ještě není konec. Oni tam někteří nemuseli být vůbec, i se šťáradlem sebelepším! Pak jsou ku pravdě potřeba roky dřiny a štěstí v zákrytu. To už bychom však obraceli listy Velké knihy kontrolních odchytů, a to se pro internet nehodí.

Vezměte – soudíme kapitolu adultů, ale co úchvatní ptáci prvního (velkého) peří? Toť teprve materiálek! Dosud jsme neměli příliš možnost hodnotit kategorii 1K ptáků. Na seznamech jich vězí hrstka a ještě většinou „nezměřených“. Lano nám přátelsky hází noční odlet, kdy chytač poctivý mladých proměří přehršle. A závěrka cvakat může si po libosti. Co platilo u starých, a člověk samostudiem do hlavy naskládal, je najednou skoro k ničemu. Toto je teprve zrcadlo bizarnosti! Každý stý se při náměru tváří, jako by slavíkem snad ani nebyl, a outfit mu přidrzle přikyvuje. I krve mohou být pomíchané. Kde ještě před pár týdny dotyčného krmili, toho nedohlédnout. Málem bych dnes prozradil, proč navzdory desítkám let, pořád mne to baví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php