Mají dost času a přesto už nejsou

Žádné komentáře u textu s názvem Mají dost času a přesto už nejsou

Dálkoví migranti odlétají za situace, kdy v jejich krajinách stále je potravy dost. Nedbají toho a mizí. Tak je zařízeno v prastarém návodu pro přežití i navazující pokus o návrat.

Moderní výzkumy poslední doby ukazují, že slavíci (oba naši „hnědí“) odletí či proletí republikou během srpna. Jen málo se najde loudavých a i ti zmizí záhy. Ornitologové výskyty sledují a snaží se evidovat. Z letoška jsou nejposlednější záznamy (Birds.cz) navázány k půlce září. Slavík obecný: Sedélko, Biskupice [ZL] 18.9. 2021 Jiří Sviečka a slavík tmavý: Kralupy nad Vltavou (Mikovice) [ME] 15.9. 2021 Rozálie Rubešová. První byl doložen odchytem pro kroužkování, druhý pozorováním z bezprostřední blízkosti s detailním popisem jedince včetně chování i biotopu. Dlužno dodat, že i tito dva cestovatelé stihnou vše včas, případné rozdíly k pokračování cest přenastaví zastávky po trase. Bude-li všude prostřeno.

I u zmíněných slavičích druhů platí zajímavost o velikosti a tvaru křídla jako kupříkladu u sobě podobných rákosníků (zpěvný x obecný), kde každý po odlišně dlouhé cestě putuje k zimovišti. To je případ i budníčka většího s menším, lindušek a jim příbuzných konipasů.

Opožděnce další najdeme i za současného kalendáře mezi pěvci mnohými, třeba u pěnic. Tací ptáci při odchycení představí zpravidla tukové zásoby obdobné souputníkům, kteří už ovšem postoupili do Středomoří. To je i případ černohlavé pěnice ze zdejší zahrady za kovárnou. Taková může vyrazit na pořádnou štreku bez zastávky a časový rozdíl odmazat.

Ze slavíků našich krajin je ohledně tahu odlišný modráček středoevropský. Zahnízdí občas i dvakrát za sezónu a z rákosin nepospíchá. Většina z nich totiž končí tah v prostoru Středozemního moře, na africká zimoviště jich pokračuje podle poznatků menšina.

Zajímavost bychom mohli najít ve vztahu k cestování též vnitrodruhově a to u dlaska tlustozobého. Samičky letí za Afrikou dál.

…………………………………………………………………………………………………………………

I čížek lesní se o tomto čase dává do pohybu. Od slavíků odlišného, je spíše jen toulavý. Do naší zahrady však hrstka jedinců o pravidelném čase dorazí každoročně.

Zajímavý musí být i tah motýlů – věc, která se dříve tolik nevěděla. Za časů mého pobíhání se síťkou platil za cestovatele snad jenom vzácný lišaj oleandrový. Že by do dálek mířily babočky paví oka mne nikdy nenapadlo. Že cíleně mohou migrovat i mouchy pestřenky – kdybych na vlastní oči neviděl, neuvěřím. Inu, jsou věci, které obdiv přitáhnou ve vteřině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php