O biči a cukru

Žádné komentáře u textu s názvem O biči a cukru

Abych se netrestal za omyly přehnaně a zůstal prostor pro motivaci, vyvěsím výsledek průběžného ověřování jednoho z objevů, kdysi již představeného odborné veřejnosti. Je to tento a platí stále.

Ano, znak který lze využít během letně-podzimního tahu slavíků pro ověřování stanovení věku. U mladých/jednoletých/tohoročních jedinců k této události nedochází. Jde o oddělování zrohovatělého povrchu běháků, které je častěji navázáno do prostoru kompletní předodletové výměny peří adultů. Tak jej znám z časů, kdy jsem problematiku mnoho let sledoval.

Váže se k tomu i mírně veselá příhoda, kdy jsem tento fragment našel v transportním pytlíku při vyklepávání po odchytu a hned dohledal v seznamu dospělého slavíka.

Pokud by se znak vyskytoval častěji na protahujících/odlétajících jedincích (podobně je tomu v čase ještě s nedokončeným růstem závěrečných letek), měli bychom unikátní pojistku determinace.

Dnešní noc avizovaná fronta oblačnosti opravdu dorazila, za okenními tabulkami nad rozhodnutím z večera zavládla úměrná spokojenost. Bude-li ovšem déšť o druhé půlce nocí zlobit, dokončení vhledu do odlétání tím bude zásadně ovlivněno. Nezbývá než si přát, aby léto pár pěkných nocí – podpultových, ještě vyčarovalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php