První z nočního vlaku

Žádné komentáře u textu s názvem První z nočního vlaku

Vítám nyní především strádající část příznivců, doteď to byly stále jen měřené milimetry, teď nabízím příběh.

Je čerstvě po akci, kafe ve mně už znovu objevilo život, pojďme za prvním dnes chyceným slavíkem a zastavme onu báječnou chvíli, jak to jen půjde.

Budík v mobilu do mne strká ať padám na kontrolu, že jen hlupáci noční kontroly šidí a pochopí tak zlomek vzácné nabídky. Než bych se s ním v autě přetahoval, jdu. Poslední okruh nad ránem, doteď tropická noc nic nedala. Nejsou podobné právě ideální k nachytání. Čelovka vede za nosem po variantě v nízké trávě, zdvojená linie nejvytěžovanějších sítí je čistá. Otáčím kroky k druhé v samém jihu bývalého ekosadu – u jezírka. Německá drátěnka je v noci jak ryba ve vodě, chytala by jak divá, kdyby bylo co. Vedle, kde se na hromadě skrývky rozrostly lebedy a síť je představena, bělá se ptačí tělo. A přesně jak tuším, dobře o mně ví. Kdybych rozsvítil, můžu zase hned jít. Rychle čtu směr, ze kterého do kapsy slavík vpadl a od stejného postupuji. Je v síti stejně jak všichni noční, jak kdyby chomáček vaty přivanul na polštář. Slavíci umí v noci dokonale fungovat, aby se nepotloukli. I přistávací manévr je bezúrazový, snášivý, pták sedí s polorozevřenými křídly. Už mne vidí, už se i odráží k vzlétnutí, ale ruka – chvilku už vychystaná – zasahuje včas. Vzal by roha a nikdo by netušil nic. Je v ruce ochranně zčepýřený i těžký, taky se ozval, a já vím najisto – k druhové nahrávce stáhl jsem z noci slavíka tmavého uherského. Zapisuji čas a při kroužkování vidím, že necestuje prvně. Stár a jaksepatří ztučnělý (proto dojem hmotnosti v ruce). Vůbec v tu chvíli netuším, že dnešní zátah bude na druh štědrý. Tento byl signálem.

Odlétá, když už je vidět. Do východního sektoru parku, přes potok a louku. Tam okroužkovaných směřuje většina.

Půjde o F,+1K L. luscninia.

Zdá se čím dál jasněji, že tah je za vrcholem a bude slábnout. Rezavé slavíky vystřídají tmaví, a protože takových nad Čechami příliš nebývá, výsledný sumář utrpí. Srpen však neřekl poslední slovo a migrace slavíků, probíhající i letos v obvyklém čase, ještě pár obrázků z báječné galerie k lačným předvede.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php