Klíč k úspěchu

Žádné komentáře u textu s názvem Klíč k úspěchu

Odpoledním výjezdem v podkresu povětří jsem dospěl zvolna k večeru. Zápisků se slavičími daty je tentokrát dost, ovšem dva sousedící na konci anglického parku chytit neumím. Jak jsou ptáci sobě nablízku, provokace neláká. Já ale počkám. Jsem totiž v místech, která dlouhý věk znám, už od dětství. A jezdím sem rád.

Nejdřív ale – to bylo odpoledne – jsem chytal malou lokalitu, plnou harampádí a mrtvých smrčisk. A přeci jeden z těch pichláčů přežil! Bouře mu kdysi srazila vaz a dlouho trvalo, než pobral sílu na přežití. No a kůrovec, který začíná ataku od špice, tady žádnou nenašel. Teď se hrbáč zelení mezi skelety v cestě za konečně viditelným sluncem. Tady, když hranostaj útočil na strnada, smekl se po bílém deklu od lednice a stal neúspěšným. Tady jsem prvně dovedl spočítat dobu přepelichání slavičího adulta. Tady se báječně uléhá do obřích pneumatik sluncem vyhřátých, než ptáci se nachytají. Tady je stoka z odpadem bio, k té dobré nalíčit sklopku na samici. Cestu za občerstvením namíří určitě sem.

A už jsme zpátky v parku. Prostokvěté narcisy drží se od dob, kdy škola měla v místě pozemek. Tu a tam některý z cibulky vzkvete, v zpoždění k jiným jinde, však přesně na čas, kdy tady líčím.

A letos je místo slavíky těhotné. Stmívání kytky v podrostu rozsvítilo, v taktice obnovené přecházím loukou. Slavíci s večerem zesílili, jen břídil u cesty, co vrací se roky, zpívat se nenaučil. Ostatním songy zní, jak má z úcty k místu být. Staleté stromy, cestičky lidí v černavě, slunce mizící za les.

Tady je potřeba využít dálkové ovládání, jinak by člověk nepochodil. Když o další stupínek stmívání poskočilo, provokativní oboustranný zpěv k mé naději konečně ustal a pak už se zavlnila síť. Proháněli se, jeden let v poslední chvíli zvedl. Nevadí, protože pátrající trefil horní pole na zadní tyči socialistické sítě z Anglie. Neviditelné.

U lampy při Klenici oba kroužkuji a měřím, pouštím na délku parku a když jdu zpátky zabalit, oba už v místě prozpěvují. Přesunem, o mnoho rychlejším než já. V čem jsme podobní zůstali – jsme spokojeni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php