Až přejde tah

Žádné komentáře u textu s názvem Až přejde tah

Zlaťáci zůstanou…

Až ptačí park za posledními křídly došumí, zůstanou poize věrní. Pár druhů by se našlo, zlatý strnad je jedním z nich. Moc rád je potkávám a chytí-li se, kroužek dostanou stejně jako jiní. Pomůže zjišťovat například věk. Obdivuji, jak přesně ti ptáci vědí, kam, v kterém čase jít co sezobnout. Mají areál přečtený do puntíku. Hnízdí kolem pěti párů, možná víc. Je ptáčkem starých mezí a polních cest, naše prostředí mu sedí. Vídám je v zimě v hejnku, nebývá jim do zpěvu, ale stýskání vypadá jinak.

Emberiza citrinella – strnad obecný, sameček.

Noc přinesla nové slavíky a dvě kontroly kroužků již přidělených. Jsou zajímavé, protože jedním z potvrzených v místě opakovaně je dříve zachycený hybridní jedinec. Úvahy nad výsledky necháme na jindy. Kroužkovat se povedlo též druhého „kropenáče“.

Sítě se víc snažily, nedosáhly jen na dva slavíky. Prvně letos se chytil jeden slavík i během noci.

Nemusí se to zdát, ale blíží se konec července. Přijdou noci, kdy lze již zachytit ptáky adultní a obě věkové kategorie Luscinia luscinia – slavík tmavý.

Počty okroužkovaných jedinců po noci se pohybují zatím těsně nad dvojcifernou hranicí, zda i tato oblast dovede (později) navýšit počty nad dvacet, uvidíme. Pravé Polabí to umí.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php