Poznámka k vypláceným prémiím

Žádné komentáře u textu s názvem Poznámka k vypláceným prémiím

V ornitologii je to jinak, než bývalo v zaměstnání. Tady čekám na prémie celý mimosezónní čas. Mám ale jistotu léty vyzkoušenou, že když se přičiním, nějaké budou. Kroužkovatelé mezi příchozími, už vědí, o čem bude řeč. Kontrolní odchyty…

V zaměření na slavíky to ovšem není nic jednoduchého, pořizovat tzv. retrapy. Slavík prve označený, si pamatuje v mezích možného událost odchycení a dokáže se poučit. Na tom vládne široká shoda se specialisty mezidruhově. V mém zaměření je výhodou možnost kombinování odchytových metod. Lze použít sklopku i síť. S přehrávkou či – bez. Co když je ovšem region prokroužkovaný výrazně, jako ten můj? Takový slavík má zkušeností víc než dost, a dovede si, hned po odhalení záměru, docela snadno poradit. Nejčastěji nadobro ztratí zájem a uklidí se do ústraní. Čas běží, a vy byste potřebovali být už o kilometr jinde. Vzdáváte, a na to pták čeká.

To mne potkalo právě dnes, pod rybníkem Vražda u Matrovic. Nakonec jsem vzdal a jen tuším, kdo byl v křoví za neobměkčitelnou oponou. Kdybych nevěděl, nebo pochyboval, situace se opakovala hned v zastávce další. V Březně, za hřbitovem. Doma se na zahradním grilu už propékalo maso, síť byla ptačímu mazákovi pro legraci, znovu jsem v zoufalství sáhl po sklopkách. Před chvíli to nevyšlo ani s nimi, dvakrát to slavíci nezopakují! Ve větru dorazilo ochlazení dost citelné. Velikou naději mi vložilo do hlavy, jak průtažní ptáci horlivě začali sbírat potravu v podrostu. A už jsem chodil pro červenky! Podchlumím táhly vydatně. To muselo přinést body, jen vydržet. V tom problém nemívám, chytání mne baví. Když v těžko prostupném pralese odumřelých slivoní, se světélky nádherných petrklíčů, umlkl sporadický – spíše popěvkový – projev slavíka, sklopka s namodralou čeřínkovou síťkou měla vztyčený stan! Jak jindy uvítám, nepřeji si teď červenku. Už z dálky je však jasné, že bude konečně po mém. Následující vteřiny jsou pohledem pravdě do tváře – co je zač? No, samo sebou, kroužek v barvě hliníku! Vůbec si nepřipouštím, že by za těchto situací bylo na značce vyraženo něco jiného, než jsem předešle do zápisníku načmáral. Ano, pták bude zdejší.

Moc potřebný doklad – a podezření, co těžkne

Slavík byl označen jako dvouletý sameček v místě, 2. června loni. V čase před prvním svým kompletním přepelicháním. Takové peří 1K/2K (do pelichání) – tedy první, má rozměry v křídle a rýdováku „nějaké“. Ovšem, téměř vždy, podle mých zjištění pak nové (první velké dospělé) má hodnoty zcela jiné, které už pak u stárnoucího jedince meziročně „sedí“.

A teď se tedy podívejte na ono naměření: běhák, jeho délka se nemění, tedy – 27 mm. Křídlo – dříve 84,5 mm / nyní 88 mm. Ocas – prve 71 mm / nyní 75 mm.  Poměr 1.RL – dřív +4 mm / nyní +2,5 (veledůležité!). Poměr letek ve vrcholu – dodržen meziročně a už zůstane: 3.4.2.5.

Nemohl jsem si přát lepší kontrolní odchyt. Slavík, uvedený zde jako první (minule), byl víceletý, rozměry seděly na milimetr! Samozřejmě, že materiálů mám košatý sobor.

Na shledanou – tady ještě alespoň jeden obrázek z dneška.

Slavík obecný, M3K

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php