20. Vítání ptačího zpěvu s námi

Žádné komentáře u textu s názvem 20. Vítání ptačího zpěvu s námi

Znovu to řeknu. Když plakát od dcery pozval na první VPZ, řekl jsem lidem, že bude i posledním. Novinář mi vyčinil, jak můžu tak mluvit, když přišlo tolik lidí.

Letos jdeme zas. Tehdy napsaly noviny, že to byl jeden ze 40 podniků v republice, v současnosti je akce už velkou.

Dnes stoletý básník poté, co s námi dorazil do cíle a doma se vydýchal, provedl toto:

A jiný moment ukazuje (v roce slavíka) chystání na večer, k Noci slavíků. I tam přišlo lidí hodně. A ještě jednu věc řeknu, nikdy nelilo.

Letos jdeme sem: 50°29’41.512″N, 15°2’38.554″E. Kněžmost – Důně a dál. Potřebuji vědět, zda tam náhodou nejsou slavíci, nikdy jsem je nezjistil, ale mnoho let tam už nechodím. Zvu hlavně děti, přijďte. Bude to od půl sedmé do oběda. To ustojíte. Celé koordinuje tradičně ČSO.

Bude to dvacet let. Dvacet let s vámi, a protože děkujete pokaždé vy, dnes poděkuji já. Za to, že mne, ani syna, v tom nenecháváte. Že čas, který do zvládnutí zadarmo vkládáme, oceňujete zájmem. Kolik je těch, co už nežijí. Kolik dětí dnes dávno je rodiči. I můj věrný společník! Kolik se toho změnilo u mne. V krajině, na cestách každého z nás. I jiné se změnilo, nezvu média, stojím o klid pro vás. Krajina zchudla, my padáme s ní. Ptáci se ale kolem nás ještě objeví, to slíbit mohu. A kdo ví, možná se vrátí zahnízdit i místní čápi, podruhé. Zvu do krajiny, kterou jsem neubránil, nemám síly. O to víc nepřátel zdejších, což mi tolik nevadí. Nabádám v médiích, ať Kněžmostku konečně vytrhají z hnusných panelů socialistických výdobytků! Třeba to udělají, až budou v krajině bez vody docela. Vadí mi, když podťali prastaré lípy při nádraží a podetnou další jinde. Vadí mi tu dnes mnohé, rezavá pole v máji, namísto vůně rozkvetlých sadů. V tom naopak dokázali být komunisté lepší. Možná kvůli pohlednicím, ale dokázali. My od zdejší vesnice prchneme Důněmi k Valečovu. Zkusíme třeba i les, po čase. Prochytat. Uvidíme. V sobotu o druhém máji…

A ještě souhrnek:

2001 Kněžmost – Koprník, rybník Nový; 2002 Kněžmost – Koprník, rybníky; 2003 Kněžmost, Valečov; 2004 Mladá Boleslav, lesopark Štěpánka; 2005 Veselá u Mnichova Hradiště, jezero; 2006 Veselá u Mnichova Hradiště, jezero a řeka; 2007 Býčina, rybníky u Býčiny + Dolní Bousov, rybník Červenský; 2008 Veselá u Mnichova Hradiště, jezero; 2009 Buda u Bakova nad Jizerou, rybník Pátek; 2010 Matrovice, rybník Vražda; 2011 Rohatsko, v Horách; 2012 Bakov nad Jizerou, osada Ostrov; 2013 Dolní Bousov – Šlejferna, červenská kosa; 2014 Koprník, rybník Nový; 2015 Horní Stakory, podbaba; 2016 Mnichovo Hradiště, Dolce; 2017 Dolní Bousov, Slavičí háj; 2018 Dolní Bousov, po naučné stezce Krajinou Červenského rybníka; 2019 Obruby, komplex Pteč; 2020 Kněžmost, park Důně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php