Odchytové stanoviště „Sedélko“ u Biskupic

Žádné komentáře u textu s názvem Odchytové stanoviště „Sedélko“ u Biskupic

Jde o čihadlo s poměrně hlubokou tradicí, ležící v místě výrazného tahu ptáků. V místě kroužkuje J. Sviečka a na kontě má přes 200 tisíc okroužkovaných opeřenců. V čase podzimní migrace se snaží dle počasí chytat pravidelně, zaměřuje se hlavně na noční tah s ranním dochytáním zastavených ptáků. Punkt funguje na principu vábniček kol nárazových sítí v nižším listnatém porostu.

Místo jsem loni navštívil, abych nasál atmosféru významného republikového stanoviště. Zajímali mne nejvíc pochopitelně slavíci, o nichž kroužkovací aktivita ornitologa vypovídá přehledně. Od obrovského množství pro výzkum pochytaných ptáků se logicky odvíjí i početný soubor výsledků, kdy kroužky byly odečteny či nalezeny – jak v Česku, tak i mimo něj v zahraničí.

Místu však hrozí zánik, kdy zpustlé prostředí čeká přechod k produktivním sadům. Ozývají se i hlasy na podporu tohoto významného bodu na mapách ptačích karavan, zda místo přežije či podlehne tlaku na kultivaci, uvidí se už v dohlednu. V případě horším pro nadšeného kroužkovatele by nezbývalo, než se v okolí poohlédnout po punktu jiném, má-li vůbec tato sníženina v kraji obdoby.

Kroužkovancem s pořadovýcm číslem 200 000 se stal nedávno tento slavík tmavý.

Ukazuje se zde na Zlínsku, jak překvapivé výsledky může přinášet pozornost, upřená systematicky do příhodného místa. A kdo by tamního kroužkovatele potkal či našel vystupujícího v mnohých médiích, pochopil by i další rozměr konání. Až dojemnou symbiózu člověka s prostředím i smysluplnost dění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php