Setkání v háji

Žádné komentáře u textu s názvem Setkání v háji

Byl jsem požádán, zda by kurz ornitologie nemohl znovu zakončit setkání ve Slavičím háji, jako tehdy. Patnáctého odpoledne poté, až účastníci projdou region severovýchodního Mladoboleslavska a Český ráj. Rád jsem souhlasil i proto, že ohlasy po první návštěvě byly moc hezké a tehdy se to velmi povedlo. Upozornil jsem jen nyní, že slavíci budou ze svého parku již daleko na cestě, to organizátorům nevadí. Nebude to vadit ani posluchačům, o to se již postarám. Jsou pro mne tyto události trošku zásahem do pracovního diáře, který po sezóně úpí, ale i pro tuto možnost se záměr tehdy narodil. Rád sem zjara zajíždí i Český Rozhlas, jen letos k tomu, pro důležitou událost ve společnosti, nedošlo. Ale přijede zas, líbí se mu téma.

Měl jsem v posledním čase – a ještě mám – výpadek směrem k médiím, tak nějak se spíše zatím nadechuji. Ale přijde to, protože se událo mnoho nového. I soukromý park doznal proměn. A vznikne v městě na Klenici příští rok nová naučná a zážitková stezka, třetí. Pro ohlasy, který nápady posbíraly. Tato protne Slavičí háj na cestě po sluneční straně regionu a připojí do obsahu regionálního sdělení. Návštěvníci se mohou těšit zas na originální témata (sám přispěji ornitologií u rybníku Zvolínek), děti na poutavost poznávání hrou, budou lavičky a příjemná cesta i pro cyklisty. Vysází se v části ovocné stromy pokusem vrátit je do krajiny „podrachvalské“, trasa přivede i k dříve vysazeným lípám na vršku bývalého pálení čarodějnic. Obyvatelé i návštěvníci přespolní najdou tak třetí možnost projít/projet se krajinou za zdravím, radostí, i za poznáním. Mně do souboru povinností přibyde péče i o tuto trasu, ale potkávat lidi, plující zážitkem třeba i obyčejné volnosti a okamžitého nicnedělání, je milé. Přečasto spolu hovoříme a já získávám pro město i sebe cennou zpětnou vazbu. Chyběla na „Dvojce“ lidem lavička v místě tak zajímavém, které nás v plánu nenapadlo? Už ji tam mají! Dubovou, zabetonovanou v kovových profilech, s přáním hezkého posezení, vyraženém ve štítku na sedáku. Jak ale zjišťuji, od nadpisu jsem znovu poměrně vzdálen, na závěr tedy zpět k němu…

Těším se na lidi z kurzu ornitologického a věty pro ně jsou dávno vyskladněny. Bohatší o zážitky z nočních odchytů přetahujících slavíků i o rákosníka velkého, který po dvou dnech od kroužkování byl odečten chorvatským kolegou na pobřeží Dalmácie! Povím i o kukačkách, které na kratičký čas k místu přilétají. O náladách háje v tom nejpozdnějším podvečeru, než kotlinu Trnického potoka přiklopí noc.

Řekněte, vážení – chtěli byste mít podobné na zahrádce? My ale víme, proč kolem v radosti prozpěvujeme.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php