Obrovská příležitost

Žádné komentáře u textu s názvem Obrovská příležitost

Batůžek na hřbetě slavíka z našeho ornitologického parku je šancí přečíst z něho po návratu v příštím roce údaje o ptačím cestování i zimovišti v Africe.

Tento slavík obecný je loňským samečkem a zároveň i prvním, který přístroj ponese v kombinaci s kroužkem N.MUSEUM PRAHA. Volba, komu geolokátor přidělit, nebyla snadná. Věděl jsem, že nejvíc událost bude slušet Slavičímu háji. Tam se ovšem zdržuje letos při omezeném množství párů pouze starý veterán, dále pták z hnízdícího páru od lavičky, který je sice nejspíše tříletý, ale po jarním okroužkování už nešel vůbec přelstít, a pak právě onen doprovodný sameček dvouletý. Toho se s kroužkem z předešlých týdnů chytit v podvečer povedlo. Přístroj mu sedl, aktivní bude po pár dnech června. Zapíše tedy ještě část pobytu doma. Tajně věřím (když zde s hnízdícím párem zůstává), že se jedná o ptáka odtud, nebo z blízkého okolí Dolnobousovska. A doufám, právě pro nízký stav populace, že tlak příští jaro, přežije-li, nebude nijak velký, a on tu bude moct hnízdit. Protože vše proběhlo elegantně, máme důvod stavět skvělé představy: Kdyby to vyšlo, budeme s nevelkou odchylkou vědět o hlavních zastávkových místech na cestě do zimoviště, znali bychom oblast přezimování a třeba i důležité momenty z návratu ke Klenici. Informace, které nejen že nedokázal za 37 let přinést můj výzkum, ale ani téměř stovka let kroužkování u nás nic takového nedodala. Na druh, jakým je slavík, prostě aluminiový prstýnek s adresou nestačí. Kolik jich mohlo skončit v dlaních domorodců, kolik jich leží pod pískem Sahary?! Cestu k nám do muzea nenašel žádný.

Světelný „logger“ je obrovská šance, pojďme té náhodě věřit. Pojďme věřit slavíkovi, že druhou výpravu do Afriky zvládne a vrátí se zpět.

Když před lety prvně v dost pionýrském čase usadili přístroje na záda slavíkům obecným kolegové v Anglii a na jaře dva sebrané rozšifrovali, nazvali událost průlomem. Ostrovní slavíci to ale mají určitě jinak, neplatí pro naše jistě to samé. Výsledky jsou to nepřenosné. Bylo by dobré, kdyby se označený slavík do Bousova vrátil.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php