Zamyšlení nad přílety

Žádné komentáře u textu s názvem Zamyšlení nad přílety
Je půlka měsíce.
První vlna jara je za námi, je to tak. Přibývají pozorování časných kukaček, vlaštovky už místy jsou opravdu vidět, pěnice černohlavé obsadily loňská stanoviště, husy vodí mladé. Pozítří budou ulice plné koledníků, tráva roste jak o život – kde ti slavíci jsou?
Prošel jsem velkou knihu příletů, abych se vzpamatoval. To přeci neznamená, že když zrovna já jsem si naplánoval slavičí rekordy, abych měl o čem mluvit, že to tak ještě bude!
Co se ale děje tady v Evropě, když do ní slavíci vletí? Proč, když tedy i zpívají a jsou prostě slyšet (vím to od řady cestovatelů), tady je člověk rozezpívá jen obtížně?
Včera jsme si tu měli připomenout významný den a neudělal jsem to. I když zpráva na blogu nová není, zasloužilo si to komentář.
14.4.2013 se nacházel průtažný (český) slavík v oblasti Canton Magistris – Verbania, Italy.
Tady, v jediném mém setkání se zahraničním slavíkem je stopa. I při uvědomění si, že jeden vzorek „není skoro nic“ se tím zaobírat chci, protože zrovna právě on může být „výjimkou, potvrzující pravidlo“.
Co když je odrazem opravdu věrným? Když se do rezervace Fondo Toce podíváme je jasné, že máme před sebou jedno ze zastávkových míst slavíků obecných. Z velkých – pro naše zřejmě poslední. Tady se míchá příletový koktejl pro naše hnízdiště, tady se staví kalendář!
Jak má člověk tak někdy štěstí, má jindy smůlu. Anebo od každého trochu.
Nemusel jsem tohoto vzácného kroužkovance na letní Studénce vůbec chytit, byla to náhoda jako hrom! Ale zase – kdybych tam byl přišel zjara a chytil ho tehdy, to by byl výsledek unikátní. Měli bychom odlet ze zastávky v kapse! Takhle nemáme.
Chytil jsem ho tedy zjara příští rok, ale odvozovat, že pták se v příletu chová vždy podobně nelze. Mám to od „rekordmanů“ vyzkoušené. Neplatí to. A navíc v roce druhého odchytu pod Babou nevím, odkdy tam už byl, přesto že jde o zástih dubnový (26.4.2014).
Kdy z posledních zastávek odlétají nejčasnější? Jde o jakési tahové vlny, to se ví. Prostě zvedne se jich najednou víc. To ukazuje na jasný impulz. Co je jeho spouštěčem? Počasí?
Na hnízdiště už to není daleko, v našem případě 694 kilometrů.
Odkrývá výsledek přeci víc než možnou náhodu? Je dobré tedy očekávat první staré slavíky kolem dvacátého (v podmínkách rozběhlého století)? Je to tedy těch pět dnů před námi, ve kterých se to stane? Myslím, že ano.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php