16 keltských střepů

Žádné komentáře u textu s názvem 16 keltských střepů
Dávám úryvek z práce Jirky Waldhausera.
Ačkoli počet nalezišť v regionech Pojizeří z doby od sklonku halštatu po konec laténu vzrostl od dob J. L. Píče do současnosti málem stokrát (cf. Waldhauser 2002), základnu bádání stále obohacují objevy nových nalezišť, někdy doprovázené novými aspekty. K nim náleží aktuální zjištění souboru laténské keramiky v zavodněném prostředí v zástavbě obce Kněžmost na severu bývalého mladoboleslavského okresu (Středočeský kraj).
Ano, je to tady, co se týče otisků času opravdu těhotné.
Na besedách jsem pokaždé připomínal dětem: „Choďte tudy pomalu, vždyť každý metr země vám chce něco říct!“
Kněžmost je v tomto ohledu opravdu unikátní. Keltové tu ovšem do nedávna chyběli. Ne tedy, že by tu nepobývali, ale potvrzení scházelo. Nyní už v textu archeologa můžeme číst dál: „Soubor laténské keramiky tvoří celkem 16 jedinců…“
Mnoho jiných nálezů na své určení teprve čeká i dřevěná podvodní stavba, ale mnohé už své jméno má.
Je pro člověka, jako jsem já obrovskou inspirací k pohledům do minulosti, vyjde-li jenom na zahradu. A nežasnu sám, se mnou i odborníci. Jak je vůbec možné, že zem vydala na tak malém prostoru najednou tolik století! Nejstaršími jsou silexy (pazourky) z období mezolitu, takže každý z těch nástrojů fungoval v dobách 10 000 – 8 000 let před naším letopočtem! Kamenný sekeromlat z období neolitu je „jen o něco mladší“, ale i tak je to úctyhodný odstup od dneška. I ten vytvořil člověk „kněžmostský“. Potom ti Kelti a po nich spousta dalších se v místě „podepsala“. A dnes jsme to my.
Tak – a teď tedy, co je na tom tak divné?
Že to tu všechno je pohromadě! To prý nebývá. A k tomu ještě, že z nádob Keltů chybí tenké stěny v zastoupení. Navrch má tedy spíš teorie, že Kněžmostka to sem do močálu odněkud přivlekla. Posbírala a vložila. Ani tak by to nebylo špatné, ovšem my chceme mít sídliště doma! A kde by to vzala? Kde se co ještě skrývá.
A pak je možnost druhá, kdy jsou přeci jen známa i sídliště v nivě potoka. Nejen na kopcích či vyvýšeninách. To by ovšem byla už opravdu událost! Jsou totiž velice vzácná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php