Při ptačí cestě

Žádné komentáře u textu s názvem Při ptačí cestě
Tak jsem tady zpátky. Nemá se po éteru psát, kam kdy kdo odjíždí, ale když napíšu po skončeném, že už jsem zpátky, nic neprojedu. Asi jste to z nevyřízené korespondence poznali.
Odjel jsem za poznáním a z takových cest pokud možno nekomunikuji. Abych se vzdálil všednímu a dokázal trefit zacílené.
Při ptačí cestě jsem to dnes nazval. To je věrné.
Byl jsem zas v horách, v místech jesenního průtahu ptáků, v Jeseníkách. Ani objížďka mi náladu nepokazila, ba naopak. Mohl jsem si prohlídnout směr ptačích příletů do sedla. Neskutečná příhodnost.
Vezl jsem nahoru strůjce horských odchytů i jednoho terénního pozorovatele ptactva. Dva lidi, kteří mají ornitologii srdci hodně nablízko. Věděl jsem, že i kdyby ptáci snad z nějakého důvodu netáhli, diskuse nad tím mi postačí.
Ptačí brána horami ale fungovala, jak se k podzimu sluší. A už jsem se mohl do děje zvolna zapasovávat a dolaďovat na prostředí, plné tahového neklidu. Hlasů i hlásků opeřenců, pracovního nasazení výzkumníků.
Mrazivá noc nás nechala sice jenom koukat, bylo však na co! Tolik sluk jsem neviděl. Letí na jih pro broky. Budou asi zdaleka, z ruských lesů, kde lidí je málo a ony žijí. Touhle mýtní branou odlétají před sněhy do zimovišť, nasazované kroužky to už ukázaly.
Mě ale zajímají především pěvci, to se ví. A tak, zatímco osazenstvo horlivě počítalo sluky a všelijaké kalouse, já jsem si říkal: Musí už přece přitáhnout a proletět tudy hýli „trumpeťáci“! To chci zažít, když už jsem v diáři sáhl po takhle pozdním termínu.
A přišlo ráno jedno, druhé i třetí – když se v orvané horské smrčině jeden takový ozval. Nedalo potom práci zkušenému kroužkovateli hýla přiblížit. Jen co ho označí, určí a já změřím nepřekvapivě dlouhé křídlo (92 mm), bude moci hýl pokračovat v cestě.
Ještě obrázek.
A po chvíli pak už přispívám do debaty u stolu pozorovatelny vzpomínkami na roky s osmičkou čerstvě vpředu (radši to tady nakreslím – 1983-4), kdy jsem podobné zimní hosty při Klenici chytával a kroužkoval. Čas chvílím přidal na výpravnosti, děkuji mu za to. A děkuji i této samičce severoevropské subspecie, která – po kolikáté asi? – utíká z ruské zimy pryč. Pak ale zase v dubnu, až pupeny keřů u nás se nalijí a ona se jimi povzbudí, až červení samečkové kolem své písničky zkoušet začnou a legovat tak sloky pro domovské lesy, poletí zpět. Jak jeden z dávných půldruhého sta bousovských, který ale smůly na cestě pobral tolik, že v Estonsku o okno se zabil a zpět nedoletěl. Jen hlášení centrály Matsalu směrem k nám po tom nedokončeném návratu zůstalo. Kroužek se nakonec postaral.
Jsou severští hýlové robustní i hebcí. Táhnou-li pospolu, jsou příznačně družní. Jejich kontaktní hlasy zní smutně – zimu přinášejí, ale uvidět je na zasněžených kopřivách české krajiny – toť obrázek mistra Lady!
A já jsem se v sedle Jeseníků mohl důvodně rozvzpomínat.
Budu pokračovat jindy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php