Klíčové momentky

Žádné komentáře u textu s názvem Klíčové momentky
Předně – děkuji za reakce na slavičí blog. Chodí od vás formou neveřejnou, a přestože by se mi líbily alespoň některé na stránce, je to vaše věc a já si jich vážím. Kolikrát si tak říkám – jsme-li s názory v éteru, jak působí na příchozí. Snad dobře, blog je neútočný, dvou tváří. A není to tak, že všelijaká ta „povídání kolem“ by mohla ukrádat kvality, představování slavíků potřebuje i lidi obyčejné, v ornitologii nezorientované.
Dnes mám téma odbornější, ale těm, kteří čekají zas na nějaké to jiné peří, zmíním příště rorýse. Pomohli jsme jednomu do života i s hasičskými záchranáři.
Teď k tématu „klíčové obrázky“, nabízím jeden.
Pro podobné fotky chodím stále chytat, pořád totiž tuším, že nemám ideální výpovědi!
Teď se povedla fotka mladého slavíka, na jehož křídle najdete všechno, co třeba přenést do jarního odlišování „dvouletých“.
Prosím foto:
Jen ta jedna krovka vyklouzla z řady a nehty jsem si k slávě zas neupravil. Ale to už jsem vysvětloval, musel bych chytat a tím hrabat se v zemi v rukavicích a to mi přijde spíše do nějakého veselého ohlížení na Silvestra. Jistě, fotky jdou upravit a „čistit“, ale to nechám až pro sestavování Pojednání o pelichání slavíků, které jednou přivedu na svět.
Křídlo (pravděpodobně mladé samičky) na obrázku rozkrývá před objektivem schéma částečného pelichání mladých. Víc se až na vzácné výjimky neděje, je tady všechno. I s budoucím rozhraním mezi 5.- 6. LK. V opravdu vzácných případech (doklad) bývá měněna i jedna či dvě TL, to zde není. Vidět je toulce, nachystané křídlo už téměř před očima „převléct“. Křidélko, složené ze tří per, zůstává původní dvěma většími pery (první – drobné chybí), karpální letka zůstává (skvrnka ovšem do jara vybledne a znak je i jinak velmi proměnlivý, lépe sledovat tvar pera).
K dokonalosti schází jen několik malých krovek se skvrnkou, které ještě „visí“ v ploše. Ale máme tak alespoň porovnání, jak šat mláďat ještě docela nedávno vypadal.
Slavík splňuje načasováním procesu představu, že v posledním týdnu července už zcela přepeřen, může být na potulce krajem, jaký doklad z roku „83“ mám.
Mládě pochází jednoznačně z úspěšně vyvedeného hnízda na první pokus. A letos taková byla mnohá!
Uspokojivá věta na závěr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php