O hnízdech slavičích

2 komentáře u textu s názvem O hnízdech slavičích
Čtvero našich slavíků jsem zažil při hnízdění.
Opravdu, všechny v podmínkách Česka. Za tundrovým modráčkem do rašelinišť mi pomohli přátelé, středoevropského modráčka z rybničních slatí jsem viděl hnízdit už chvíli před tím, slavíka tmavého jsem našel na snůšce u Metuje a toho obecného sleduji každý rok tady, v krajině Mladoboleslavska.
Kolik člověku přinese možnost pozorovat hnízdění! Slavičí páry, taktizující podle vrozených zásad. Typy biotopů, stavební materiály, umístění hnízd. Podpora od roztoužených samečků směrem k pracujícím samičkám, ptačí žárlivost i obezřetnost. Čas lásky, těch nejlepších zpěvů i ptačího milování.
Zažil jsem už opravdu mnoho a při vší skromnosti musím říct, že mám dobrou výchozí pozici, dozvědět se opravdu dost. Stát se znalcem. Chovám pokoru před zahraničními výsledky, podmínky pro výzkum však jsou nesrovnatelné. Já si na slavičí rok musím nejdřív vydělat.
Jakmile (obecný) slavík získá v dubnové noci samičku, je jako vyměněný. Provází jí revírem, je pozorný i předvádivý. Křídla má svěšena k zemi, vějířem ocasních per nabírá sluneční paprsky, jsou-li nablízku. A tichounce zpívá. To samozřejmě. Jen dvakrát jsem byl svědkem toho obřadu, ale stačilo mi. Samičky hrály nezájem což ryšavce dostávalo do obrátek. Kdybych si neuvědomoval unikátní vzácnost příležitosti, smíchy bych musel vyprsknout. Nic jsem však páru nepokazil.
Není náhodou, že za těch dnů už voní květy keřů, hmyz po nich hučí štěstím. Zem, že čerstvě dýchá a povětří nebývá zlé.
Z jednoho místa slyšet zpěv k dalšímu. A odtud k dalšímu – a ještě dál. A jen si tam říkám: „Máte přátelé každý po kroužku? Dozvím se z něho brzy víc, nebo jste tady nově?
K těm samičkám…
Ne dnů, sotva pár hodin potrvá, než slavice svolí a zůstane. A zanedlouho od toho rozhodnutí – poté, co ji druh prostředím provedl, vybere místo pro hnízdo. Dokáže spolehlivě odhadnout, jak se brzy vyvine bylinné patro a stavbu z listí doukryje. (V Slavičím háji půjdeme tak daleko, že místo vyberu já a k hnízdění slavíky „vyzvu“).
Jsou hnízda nápadnější i hnízda k nenalezení. Jsou hnízdění úspěšná, opravná i ta nadobro zmařená. Ta první patří nejčastěji párům se zkušenostmi a jejich celkový pobyt na lokalitě je krátký. Odlétají brzy o prázdninách a předběhnou je jen ptáci nespárovaní – v hnízdění nezúčastnění a ptáci ovdovělí. Opravná hnízdění naopak zdrží slavíky doma nejdéle. Ani to však není problém, léto je v čase hostitelem stále pozorným a konec prázdnin je i pro tyto opozdilce termínem reálným. Neobjeví-li se však problém v pelichání (třeba lasicí vytržená pera rýdováku odlet mírně posunula, slavík ale na dokončení růstu nečekal a odletěl dřív. U letek je situace jiná, pták – může-li si to dovolit – se bez dokončení růstu křídel na cestu nevydá. Není to proto, že by si s drobným problémem nevěřil, ale pro přetrvávající komfort v domácí nabídce).
Problémy totiž přicházejí i během tahů a ptáci musí umět improvizovat. Hlavní tahové zastávky neslouží zcela jistě jen k doplnění sil, občas též k stabilizaci letových schopností. Na hlavních zastávkách je podle posledních poznatků času dost.
K slavičím hnízdům se ještě vrátíme a dám i nějakou fotku.

2 odpovědi na “O hnízdech slavičích”

  1. Ahoj Pavle, dnes mě překvapil hlas slavíka při východu z metra na Černém mostě:). Měla ho nějaká paní jako vyzvánění:D. Není to hezké, kde lze všude slyšet slavičí zpěv?:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php