Pozdrav z Hor

Žádné komentáře u textu s názvem Pozdrav z Hor
Je 9.června a za pár hodin bude Mladoboleslavsko zápolit s velkou vodou.
Od třinácté hodiny chytám u Rohatska na Horách a záměr redukuji, protože kolem v polích je všude řepka a já se k polním hnízdištím nedostanu. Jediný slavík, který se ozývá přímo v lese v zarostlé rokli, nebude hnízdící. Prostředí je nevhodné. Objevoval se tu ale často podivný zpěvák, který v létě přelétá pelichat do pruhů křovin v polích, skoro kilometr vzdálených. Tam byl také v srpnu 2009 rozpelichaný okroužkován těsně před odletem k jihu. Že by to byl on? Ten, kterého fotili účastníci VPZ v roce 2011, kdy byl kontrolován už tady nad roklí? Zpívá divně, protizpěv ignoruje, sklopky ho nezajímají. A samice tu žádná opravdu nebude, chytla by se.
V 17 hodin, když už Boleslav podle zpráv přetékala vodou, tady v Horách, kde je slunce blíž a pálí vždycky zběsile, vletěl v rokli konečně do sítě. Znaky v křídlech má opravdu prapodivné, kroužek domněnku, že se známe, potvrzuje. Při vážení působí slavík hodně pohodově, ještě jednou měřím docela krátkou první letku a pouštím ho do lesa. Rozezpíval se, jak to udělal i v roce jedenáct před užaslými lidmi. Pro účastníky tedy dobrá zpráva: Podivný slavík se k Rohatsku stále vrací!
Co ho v tom strašným místě drží?
Málem jsem ho dneska už vzdal, ale teď jsem rád, že ten výsledek mám. Připisuji ho k jinému (kontrolovanému nad Žantovem), ten však má kroužek teprve od loňska. Ale též byl tehdy pelichající. Přiletěl s tím žantovským peřím z Afriky ale letos v strašném stavu.
Zatím ještě nikdo nevysvětlil, co se s tím peřím děje. Jako by jej v ostnech i praporech cosi prožralo. Když jsem jej v létě kroužkoval, defekt na rýdováku určitě nebyl. Mám fotky. Teď se odlamuje a v poškozeních zakracuje. Vždy jde pouze o velké peří a kontrolou jiného po dvou letech bylo zjištěno, že stav byl přechodný. Materiál defektních letek a rýdováků archivuji stejně jako pelichající křídla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php