Ptačí tragédie

2 komentáře u textu s názvem Ptačí tragédie
…Do odpoledního deště zbývaly tři hodiny. Stihnul jsem navštívit sotva dvě nová místa.
V Úhelnici jsem byl úspěšný, u frekventované boleslavské výpadovky k Jičínu za Židněvsí jsem zažil první letošní nepříjemnost. Slavík se sice v místě krátce rozezpíval, to ale bylo všechno. Chytil jsem jej nakonec jinak. Byl těžko určitelný, vůbec letos nejobtížnější. Loňský nebude.
Na hnízdění se zdá místo dostatečné, z auta jsem ty topoly s několika keři a sochou svatého pozoroval už více jak dva roky. Když jsem se však dnes po odchytu opakovaně vracel k autu, uviděl jsem proti křoví na silnici ptačí trosku. Byla to k smůle slavíkova partnerka, poražená během dopoledne, když si odskočila z hnízda.
Kolem čtrnácté hodiny, když jsem nález dokumentoval, byl na silnici provoz takřka nepřetržitý. Přestože není na protilehlé straně keřů mnoho, ptáci s nimi počítají. Slavíci létají nízko při zemi a tak jsou ze všech tamních opeřenců smrti nejblíže.
Přestože je to nehezké, patří to sem. Snímek přidávám ke všem těm živým i proto, kdybyste někdy stačili přibrzdit, tak se pochvalte. Má to tuhletu cenu.
Samec, přestože místo neštěstí bylo hnízdišti poměrně stranou, jistě o tom věděl. Každý jeden z nich, jakmile jeho družka snůšku opustí k nasycení prolétnutí a vyprázdnění, hned o tom ví a na cestě hnízdištěm ji provází.
Odnesl jsem nešťastnici z asfaltu do trávy k můstku, kde jsem parkoval a zakryl stařinou. Olivová vajíčka v hnízdě z listí topolů někde na druhé straně tak od rána chladnou.
Je to neradostné, ale i tyto skutečnosti třeba registrovat.
Ikdyž těžko někdo v signální vestě bude v místě obvyklé „devadesátky“ na auta mávat a kvůli ptákům je brzdit. Spíše jde o to, že volná krajina už dávno nedisponuje dostatečnou nabídkou bezpečnějších stanovišť a nutí ptáky hnízdit podél frekventovaných koridorů.
Jak obrovský musí být výčet pozabíjených pěvců během hnízdní sezóny v těchto prostředích!
To jsem chtěl příspěvkem říct.

2 odpovědi na “Ptačí tragédie”

  1. Smutné. Opravdu není možné vajíčka v opuštěném hnízdě zachránit (přenesení do dalšího hnízda, odevzdání záchranné stanici apod.)?

  2. Zdravím. Hnízdo jsem nehledal. Zřejmě by se takový zákrok uskutečnit dal, není však ani známo, zda zárodky již neodumřely. Následně přišel déšť. Abych se však přiznal, nikdy mne takové řešení nenapadlo a ani nevím, zda jsou stanice na snůšky pěvců takto připraveny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php